sobota, 19 stycznia 2013

BABKA ZAPARZANA

Przed świętami brałam udział w konkursie zorganizowanym na blogu: Uwielbiam gotować i udało mi się wygrać świetną foremkę w kształcie keksówki firmy Kaiser. Fundatorem nagród był sklep www.13vip.pl Muszę przyznać, że foremka jest superowa, ceramiczna, ciężka i co ważne, do jej ścianek nie przywiera ciasto. Jest solidnie wykonana, zapewne będzie mi służyć przez wiele lat. Bardzo dziękuję!
Aby ją wypróbować zrobiłam babkę zaparzaną (przepis znalazłam tutaj). Ciasto to przyrządza się bardzo szybko, jego smak możemy urozmaicić dodając skórkę cytrynową lub pomarańczową, kawałki czekolady lub bakalie.


SKŁADNIKI
5 jajek;
1 szklanka cukru;
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
1 szklanka mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
25 dag margaryny;
1 łyżka cukru wanilinowego.

WYKONANIE
Mikserem ubijamy całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu, aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek przesiewamy. Margarynę rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Do ubitych jaj dodajemy mąki i od razu wlewamy gorącą margarynę. Chwilę miksujemy, aby składniki dobrze się połączyły. Przelewamy do foremki, u mnie keksówka 30x11 cm. Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 160 stopni.

13 komentarzy:

  1. gratuluję wygranej!:) cudownie się ciacho prezentuje w tej blaszce:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe to zaparzanie , nie znałam takiego sposobu, od dawna szukam DOBREGO przepisu na babkę piaskową bo tak chyba można nazwać tą w Twoim przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam tą babeczkę, nam bardzo smakowała:)

      Usuń
  3. Pierwsza próba keksówki i od razu strzał w dziesiątkę :) Pyszniutko wygląda :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. jak ja dawno nie jadłam babki wygląda apetycznie muszę wypróbować twój genialny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. nooo i znowu sami wszystko zjedliście...a mnie słodkim łasuchu zapomnieliście-pozdróweczki Monia

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie wygląda i foremka super!:D

    OdpowiedzUsuń
  7. Zazdroszczę blaszki, ale szczerze gratuluję wygranej! babki uwielbiam chociaż często wychodza mi bardzo suche i sypke :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy takiej nie robiłam, poprawię się bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. A jak smakuje :-) pycha :-)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+