Przed świętami brałam udział w konkursie zorganizowanym na blogu: Uwielbiam gotować i udało mi się wygrać świetną foremkę w kształcie keksówki firmy Kaiser. Fundatorem nagród był sklep www.13vip.pl Muszę przyznać,
że foremka jest superowa, ceramiczna, ciężka i co ważne, do jej ścianek nie
przywiera ciasto. Jest solidnie wykonana, zapewne będzie mi służyć przez wiele
lat. Bardzo dziękuję!
Aby ją wypróbować zrobiłam babkę zaparzaną (przepis znalazłam tutaj). Ciasto to przyrządza się bardzo szybko, jego smak możemy urozmaicić dodając skórkę cytrynową lub pomarańczową, kawałki czekolady lub bakalie.
SKŁADNIKI
5 jajek;
1 szklanka cukru;
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
1 szklanka mąki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
25 dag margaryny;
1 łyżka cukru wanilinowego.
WYKONANIE
Mikserem ubijamy całe jajka z cukrem i cukrem wanilinowym, do momentu,
aż cukier się rozpuści. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek przesiewamy.
Margarynę rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Do ubitych jaj dodajemy mąki
i od razu wlewamy gorącą margarynę. Chwilę miksujemy, aby składniki dobrze się
połączyły. Przelewamy do foremki, u mnie keksówka 30x11 cm. Pieczemy ok. 50
min w temperaturze 160 stopni.
gratuluję wygranej!:) cudownie się ciacho prezentuje w tej blaszce:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńGratuluję:)
OdpowiedzUsuńciekawe to zaparzanie , nie znałam takiego sposobu, od dawna szukam DOBREGO przepisu na babkę piaskową bo tak chyba można nazwać tą w Twoim przepisie?
OdpowiedzUsuńPolecam tą babeczkę, nam bardzo smakowała:)
UsuńPierwsza próba keksówki i od razu strzał w dziesiątkę :) Pyszniutko wygląda :)))
OdpowiedzUsuńGratuluję wygranej!
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam babki wygląda apetycznie muszę wypróbować twój genialny przepis:)
OdpowiedzUsuńnooo i znowu sami wszystko zjedliście...a mnie słodkim łasuchu zapomnieliście-pozdróweczki Monia
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda i foremka super!:D
OdpowiedzUsuńZazdroszczę blaszki, ale szczerze gratuluję wygranej! babki uwielbiam chociaż często wychodza mi bardzo suche i sypke :(
OdpowiedzUsuńNigdy takiej nie robiłam, poprawię się bo wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńA jak smakuje :-) pycha :-)
OdpowiedzUsuń