niedziela, 27 stycznia 2013

SERNICZKI NA ZIMNO

Dziś przysmak dla prawdziwych łakomczuchów. Danie to jest pewną modyfikacją wcześniejszego wpisu dotyczącego sernika na zimno. Podstawowa różnica polega na tym, że do przygotowania dzisiejszych serniczków użyłam sera białego a nie tak, jak poprzednio serków homogenizowanych. Serniczki takie są fajnym pomysłem na szybki poczęstunek.


SKŁADNIKI
0,5 kg sera białego 2-krotnie zmielonego;
2 żółtka;
4 łyżeczki żelatyny;
125 dag margaryny;
1 szklanka mleka;
1 szklanka cukru pudru;
cukier wanilinowy;
ulubiona galaretka;
owoce;
herbatniki lub biszkopty.

WYKONANIE
Na samym początku musimy przygotować galaretkę, aby nam przestygła i zaczynała tężeć. Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puch. Dodajemy ser, mieszamy. Mleko leciutko podgrzewamy i dodajemy do masy serowej, mieszamy delikatnie , bo bardzo się rozpryskuje. Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Kiedy przestygnie dodajemy do całości. Dno tortownicy (albo pucharków, jak u mnie) wykładamy herbatnikami, nie musi być dokładnie, można je po prostu połamać i rozsypać. Ciastka zalewamy tężejącą masą serową. Na nią wykładamy owoce i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

10 komentarzy:

  1. moja mama często się ratowała takim deserem jak byli niezapowiedzieni goście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności!:) na imprezy w moim domu przeważnie robiło się takie serniczki w szklankach/pucharkach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też podobne robię :)
    Śliczniutkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne, zapisuję przepis. Wyglądają mega efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze :) Ślicznie wyglądają te warstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie.
    Myślę, że również tak smakuje. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie maleństwa świetnie sprawdzają się na wszelkich imprezach - akurat na jedną porcję

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł! Lubię takie deserki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie serwowane- lubię desery "szklankowe" ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądają bardzo apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+