Ten rarytas pamiętam z czasów dzieciństwa. Wtedy robiła je
dla mnie babcia. Choć za owsianką nie przepadam, takie trufle mogę jeść cały
czas. Głównym ich składnikiem są płatki owsiane. Chyba nie muszę nikomu mówić
jaki dobroczynny wpływ mają na nasz organizm. Mają mnóstwo witamin i minerałów
a do tego ogromną ilość tak potrzebnego nam błonnika. Do przygotowania moich trufli użyłam płatków owsianych górskich ekstra z młynów w Stoisławiu. W tym młynie płatki wytwarza się tylko z najwyższej jakości ziarna. Ciekawostką jest też fakt, że ich opakowanie nie zmieniło się od pamiętnych mi lat.
Zachęcam Was przy tej okazji do wykorzystywania płatków owsianych w różnych potrawach. Jeśli wybierzecie te ze Stoisławia, na pewno nie zawiedziecie się.
SKŁADNIKI
3 szklanki płatków owsianych górskich ekstra;
1,5 szklanki cukru;
4 łyżki kakao;
13 dag margaryny;
8 łyżek mleka;
cukier wanilinowy;
ewentualnie olejek zapachowy;
WYKONANIE
W rondlu zagotowujemy margarynę, cukier i kakao. Do masy kakaowej
dodajemy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty, ciągle
mieszając. Gdy masa przestygnie formujemy kulki, możemy je jeszcze obtoczyć w
cukrze pudrze. Chowamy do lodówki, aby trufle zastygły. I za godzinkę mamy
zdrową, słodką przekąskę.
Takich to jeszcze nie jadłam, muszę kiedyś zrobić:)
OdpowiedzUsuńRobiłąm je nie raz, nie dwa :) Pyszny i całkiem zdrowy deser.
OdpowiedzUsuńAle pyszniutkie:)chętnie je przygotuję bo płatki akurat mama z Lidla,są równie rewelacyjne,świetny przepis.
OdpowiedzUsuńtez uzywam tych platkow owsianych gorskich, sa niezastapione
OdpowiedzUsuńŚwietna słodkość, zdrowa i smaczna zarazem :)
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam takich trufli - muszę kiedyś spróbować:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie przepisy! I uwielbiam płatki owsiane, super!
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenie, nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe.
OdpowiedzUsuńbardzo pomysł na wykorzystanie płatków
OdpowiedzUsuńsmaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńTakie łatwe , a ile szczęścia!Uwielbiam zdjęcie bzu na Twoim blogu, wsiągam powietrze i w ten zimowy dzień zapachniało wiosną i bzem!
OdpowiedzUsuńMiło mi, dzięki!
Usuńpysznie wyglądają na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńA kakałko ma być zwykłe słodkie jak dla dzieci czy gorzkie ?
OdpowiedzUsuńZwykłe takie jak do polewy:)
UsuńIlość cukru zabija!
OdpowiedzUsuńZawsze można dać mniej:)
Usuń