Ta potrawa cieszy się w mojej rodzinie dużym powodzeniem. Gołąbki z mięsem i ryżem nie są drogie. Nie potrzeba do niej też wyszukanych składników. Są za to smaczne. My uwielbiamy je z ziemniaczkami i mizerią.
SKŁADNIKI
główka białej kapusty;
ok. 1,3 kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, karczek, brzuch);
1 szkl ryżu;
przecier pomidorowy;
sól;
pieprz;
liść laurowy;
ziele angielskie;
papryka ostra i słodka w proszku.
WYKONANIE
Główkę białej kapusty wstawiamy do dużego garnka i zalewamy
wodą z dodatkiem soli. Przykrywamy pokrywką. Po upływie 5 min. wierzchnie
liście są już miękkie. Wyjmujemy kapustę i odkrawamy nożem liście z wierzchu,
kapustę z powrotem wkładamy do garnka. Czynność tą powtarzamy, aż uda się zdjąć
wszystkie liście. W rondelku zagotowujemy 2 szklanki wody. Gdy zaczyna wrzeć
dosypujemy szklankę wypłukanego ryżu białego lub brązowego. Gotujemy ok. 10-15
minut (nie musi być całkiem ugotowany). Do miski mielimy mięso, dodajemy ugotowany ryż i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Teraz zostało już tylko formowanie gołąbków. Na liść kapusty kładziemy
łyżkę mięsa. Zwijamy boki kapusty do środka i w ten sposób formujemy gołąbka.
Na dnie dużego garnka układamy liście ze środka główki kapusty, te najmniejsze.
Na to ciasno układamy gołąbki, które zalewamy przegotowaną wodą. Wrzucamy liść
laurowy, ziele angielskie, pieprz cały, sól. Gotujemy ok. 1,5 godziny. Pod
koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Gołąbki gotowe! Teraz pozostaje
mi zaprosić Was na degustację, myślę, że nikt nie odmówi.
pychota:) choć nie lubię ich jakoś robić:P
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" na moim blogu:)
Planuję zrobić swoje pierwsze w życiu gołąbki! Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńUwielbiam;)
OdpowiedzUsuńGołąbki to specjalność mojej babci, Twoje pysznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńnarobiłaś ochoty... chyba zrobię na ten weekend
OdpowiedzUsuńOj jak ja dawno nie robiłam lazanii! Chyba przyszedł na to czas!:)
OdpowiedzUsuńDomowe gołąbki, a do tego kromka świeżego chlebka. Pycha!
OdpowiedzUsuń