piątek, 11 stycznia 2013

ZRAZY Z WOŁOWINY

Dziś zaprezentuję Wam przepis na zraziki wołowe. Najlepiej smakują mi z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty. Mój mąż uwielbia je natomiast z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. Moje wychodzą dobre, ale najlepsze robi moja teściowa i ciocia Basia, które przy okazji pozdrawiam :)


SKŁADNIKI
ok. 1 kg wołowiny z udźca;
2 cebule;
papryka;
pieczarki;
sól i pieprz;
olej;
mąka;
1 łyżka papryki słodkiej.

WYKONANIE
Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy pieprzymy i solimy. Układamy kawałek papryki, pieczarki i cebuli. Zwijamy w rulon, spinamy wykałaczką. Na patelni podgrzewamy oliwę i kładziemy nasze zraziki, odsmażamy z każdej strony. W rondlu zagotowujemy wodę i wrzucamy zarumienione zrazy. Gotujemy, aż nam zmiękną, czyli ok. dwóch godzin. Gdy już są dobre wyjmujemy z sosu na talerz. Na suchej patelni podgrzewamy mąką z papryką. Dodajemy do sosu, dobrze mieszając, aby nie było grudek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

10 komentarzy:

  1. jak fajnie uduszone, wyglądają na kruche i mięciutkie i bardzo bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje zrazy wyglądają bardzo kusząco:).Robię podobne, ale daję do środka plasterek boczku, cebulę i słupek ogórka kiszonego, a mięso od wewnątrz smaruję jeszcze musztardą

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój tata robił tak jak Ty.Ja wole bez ogórka kiszonego:)

      Usuń
  3. pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  4. coś pysznego! :-) dawno takich nie jadłam.
    Już chyba wiem, co będzie w niedziele na obiad :-)
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. moje ulubione dawno nie robiłam chyba niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za uznanie w nagrode zapraszam na zawijańce. podpisano teściowa

    OdpowiedzUsuń
  7. u nas podaje się je dokkładnie w takiej wersji, w jakiej lubi je Twój mąż :)

    OdpowiedzUsuń
  8. fajnie wyglądają te Twoje zraziki:) muszę kiedyś spróbować:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Zraziki! Uwielbiam zrazy :D Smaka mi narobiłaś ogromnego! Polecam mięso po rozbiciu posmarować jeszcze musztardą- zrazy sa nieco pikantniejsze. Twoje wyglądają baaaardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+