Muszę się przyznać, że są to moje pierwsze pączki, które wykonałam w całości własnoręcznie. Podchodziłam do nich jak do jeża. Moje obawy
były niepotrzebne. Efekt wyszedł rewelacyjny, pączki wyszły wyrośnięte, puszyste i nie za słodkie. Dodatek konfitur z owoców i płatków róż POLSKIEJ RÓŻY* dopełnił całości.
SKŁADNIKI
60 dag mąki krupczatki;
8 żółtek;
5 łyżek cukru + 2 łyżki do zaczynu;
1 ¼ szkl. ciepłego mleka;
2 łyżki rumu lub innego alkoholu;
6 dag masła;
1 łyżka cukru waniliowego;
5 dag świeżych drożdży;
szczypta soli;
olej do smażenia;
konfitura z płatków róży POLSKA RÓŻA.
WYKONANIE
Do drożdży dodajemy 2 łyżki cukru, 2 łyżki letniego mleka i 3 łyżki mąki, mieszamy. Zostawiamy w cieple, aby zaczyn podwoił swoją objętość.
Mąkę przesiewamy do miski. Żółtka z cukrem ubijamy na puszysty krem, wlewamy do mąki. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim sól. Wlewamy do miski, nie zapominając o rumie. Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia. Zawartość miski mieszamy mikserem. Gdy składniki
się połączą dolewamy porcjami masło. Teraz wyrabiamy ciasto ręcznie do momentu, gdy będzie odchodzić od ręki i pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na około 30-45 min.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na stolnicy i wycinamy szklanką porcje. Formując kulki, lekko spłaszczone z góry. (Ja swoje pączki nadziewałam po upieczeniu, można jedna uczynić to przed pieczeniem. Wtedy nakładamy łyżeczkę konfitury na środek placuszka i dokładnie zalepiamy.) Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 min. Przykryte ściereczką, aby nam nie obeschły i szybciej rosły. Olej rozgrzewamy, wkładamy pączki i z każdej strony pieczemy do momentu, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym, nadziewamy szprycą konfiturą z róży. Gotowe pączki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Po tym czasie ciasto rozkładamy na stolnicy i wycinamy szklanką porcje. Formując kulki, lekko spłaszczone z góry. (Ja swoje pączki nadziewałam po upieczeniu, można jedna uczynić to przed pieczeniem. Wtedy nakładamy łyżeczkę konfitury na środek placuszka i dokładnie zalepiamy.) Pączki odkładamy do wyrośnięcia na ok. 30-45 min. Przykryte ściereczką, aby nam nie obeschły i szybciej rosły. Olej rozgrzewamy, wkładamy pączki i z każdej strony pieczemy do momentu, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Po wyciągnięciu z tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym, nadziewamy szprycą konfiturą z róży. Gotowe pączki możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować.
*Konfitury z owoców róży POLSKA RÓŻA pochodzą z własnej, ekologicznej uprawy. Znajdziemy w nich całe owoce róży, zaś w konfiturze z płatków – całe płatki róż. Konfitury te nie są bardzo słodkie, za to gęste i aromatyczne w smaku. Świetnie nadają się do karnawałowych wypieków. Gorąco polecam!
Anulka pączki z różą są wg mnie najlepszymi jakie istnieją. Obowiązkowy punkt na tłusty czwartek :))))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i życze kolejnych fantastycznych inspiracji :))))
Olinka - Smakowy Raj
pączki nie bardzo, ale różę uwielbiam
OdpowiedzUsuńKwintesencja tłustego czwartku. ;)
OdpowiedzUsuńSuper. Szkoda, że u mnie się już skończyły. Muszę znowu zrobić.
OdpowiedzUsuńDobry przeppis, trzeba będzie wykorzystać na tłusty czwartek
OdpowiedzUsuńŁadnie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńPączki z różą to moje ulubione :) I dobrze, że smażysz je na oleju, a nie na smalcu - zdrowiej dla serca :)
OdpowiedzUsuńpączki również smażę na oleju, ale to dla rodzinki, bo sama za nimi nie przepadam, jedyne te bez nadzienia jeszcze zjem:)
OdpowiedzUsuńpyszne pączki :) to nadzienie musi być super :)
OdpowiedzUsuńpierwsze pączki? no to fantastyczny debiut
OdpowiedzUsuńswoją drogą nigdy nie widziałam przepisu na pączki z wykorzystaniem wyłącznie krupczatki, ciekawie
Kaś tak tak pierwsze, a na mace krupczatce pięknie wyrosły:)
UsuńOsobiscie nie lubię różanej konfitury, ale te pączki wyglądają bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńJak to sie mówi: pierwsze koty za płoty! Pączki fajne są :D Ja też mam swój pierwszy raz za sobą :) Zazdroszczę Ci tej konfiturki z płatków róż- Pączki z taka konfiturą są najlepsze!
OdpowiedzUsuńno proszę, ale Twoje są cudne i z konfiturą z róży! cudo
OdpowiedzUsuńTaste-of-Passion