Choć na rynku mamy bardzo dużo różnych rodzajów czekolad, ja
chętnie powracam do tej. Robiłam ją jako nastoletnia dziewczynka. Aby wzbogacić
jej smak możemy dodać do niej bakalie. Ja jednak lubię ją tylko z herbatnikami.
Czekolada ta występuje też pod nazwą blok czekoladowy. Kto jeszcze jej nie
robił zachęcam serdecznie.
SKŁADNIKI
50 dag mleka w proszku;
4 łyżki kakao;
1,5 szkl. cukru;
0,5 szkl mleka lub wody;
20 dag margaryny;
3 paczki herbatników;
ewentualnie bakalie.
WYKONANIE
Zagotowujemy mleko lub wodę z margaryną , kakao, cukrem. Kiedy składniki
się rozpuszczą i połączą dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Na końcu
dosypujemy połamane herbatniki. Schładzamy w lodówce. Smacznego!
Lubię taką czekoladę:)
OdpowiedzUsuńMmm, taka domowa musi być bardzo smaczna :) Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńmoje dzieciństwo mniam
OdpowiedzUsuńNie zdrowe bo z margaryną i dużo cukru
OdpowiedzUsuńMożemy dodać masło o słodzik. A co dzisiaj jest zdrowe?
Usuńwłaśnie dzisiaj wiele rzeczy jest nie zdrowych, poza tym nie można popadać już w tą paranoję, że wszystko co domowe to tylko dobre i zdrowe. A poza tym Anonim mógłby się podpisać:P
Usuńblok czekoladowy to smak mojego dzieciństwa:) i jest mega słodki, ale taki właśnie ma być:)
UsuńDlatego promujmy w miarę zdrową żywnośc
OdpowiedzUsuńBlok czekoladowy przypomina mi dzieciństwo :} Pamiętam, że zawszę wyżerałam mleko w proszku ;D
OdpowiedzUsuńUwielbiam domową czekoladę, muszę zrobić koniecznie :D
OdpowiedzUsuńbardzo lubię! najlepsze w takim bloku jest to, że można dodać ulubione dodatki
OdpowiedzUsuńtak naprawdę co1 1j1e1st zdrowe a co nie!?
OdpowiedzUsuńWszyscy starają się nam mówić tego nie tamtego nie cukru nie (lepiej sztuczny słodzik)czekolade z cukru i margaryny nie , leprza jakaś chemia tyle że do sklepu . nasze babki dziadkowie używali sobie i nie narzekali a niektórzy 80 latkowie + nadal nie narzekają . Więc jedzmy na zdrowie a i smaczne bo sami zrobiliśmy i wiemy z czego .
W moich stronach coś takiego nazywa się blok czekoladowy, tylko proporcje chyba były trochę inne :)
OdpowiedzUsuńowszem, nie jest zbyt zdrowy, ale w rozsądnej ilości na pewno nie zaszkodzi bardziej niż kupna czekolada z dodatkiem "E". Jak ktoś ma obsesję na punkcie zdrowej żywności, to albo niech najzwyczajniej w świecie omija takie przepisy, albo może pokusić się o zrobienie wersji trochę zdrowszej z np domowym masłem, cukier można zastąpić choćby ksylitolem albo cukrem nierafinowanym (trochę zmieni smak). Wystarczy pokombinować, a nie narzekać w komentarzach.
Kakao dodać do zagotowanego roztworu, gdyż nie rozpuszcza się w niskiej temperaturze, a przez to tworzą się grudki.
OdpowiedzUsuńJa dodaje na początku i później gotuję:)
UsuńCzy wystarczy tylko 400g mleka w proszku?
OdpowiedzUsuńDayteq
tak powinno wystarczyć. Poz
Usuń