Przepis ten polecam na wykorzystanie zalegających nam po pączkach białek. Ciasto robi się szybko. Dodałam do ciasta troszkę kurkumy w
celu nadania mu żółtego koloru. Ciasto smakuje jakby było z całych jajek. Może tylko szybciej się starzeje i wysycha.
SKŁADNIKI
1 szkl. białek;
1 szkl. cukru;
1 szkl. mąki;
0,5 szkl. maku suchego;
0,5 szkl. wiórków kokosowych;
0,5 paczki masła lub margaryny;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta kurkumy;
kawałki czekolady.
Polewa:
3 łyżki margaryny;
3 łyżki mleka;
3 łyżki kakao;
0,5 szkl. cukru pudru;
0,5 szkl. cukru pudru;
parę kawałków białej czekolady.
Wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając.
WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę,
wymieszaną z makiem, kokosem, kurkumą i proszkiem. Na końcu dosypujemy kawałeczki czekolady. Pieczemy ok. 1 godziny. Najlepiej smakuje polane polewą czekoladową. Można również posypać je cukrem pudrem.
takie najprostsze ciacha są najlepsze !
OdpowiedzUsuńuwielbiam w ciastach ten chrupiący wierzch polany czekoladą mmmm :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie babki, są proste, szybkie i mega smaczne!
OdpowiedzUsuńja chyba też skuszę się na jakąś babkę, bo białek teraz u mnie pod dostatkiem :)
OdpowiedzUsuńproste i zawsze zachwyca!:)
OdpowiedzUsuńOoo, a ja myślałam, że znowu bezę zrobię. Muszę tylko kupić mak ;)
OdpowiedzUsuńWitaj Anulko, bardzo sie cieszę, że mnie znalazłaś, bo jesteś pierwszą blogerka z mojego miasta, która poznałam :))))
OdpowiedzUsuńMam nadzieje, że będziemy się odwiedzać!
Bardzo fajne, piegowate ciacho :) Pozdrawiam serdecznie :)
To i ja pozdrawiam! Co prawda jestem z Bełchatowa, ale tu jeszcze nikogo nie upolowałam :)
UsuńAle super wygląda, muszę uzbierać białek najpierw;)
OdpowiedzUsuńWszystkie ciasta z makiem to dla mnie nr 1!
OdpowiedzUsuńPyszności:)
OdpowiedzUsuń