Świetna przekąska w sezonie grypowym. Nie dosyć, że dostarczamy naszemu organizmowi kwasy Omega 3 to jeszcze czosnek zabije wszystkie wirusy. Moje śledziki wyszły takie dobre, że kolega zajadał się nimi mimo, że nie cierpi czosnku. Są naprawdę pyszne!
SKŁADNIKI
0,50 dag śledzi matijas;
2 cebule czerwone;
1 cebula biała;
3 ząbki czosnku;
olej kujawski czosnkowy;
pieprz czarny mielony;
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego.
WYKONANIE
Śledzie, w zależności jakie są słone, moczymy w mleku lub wodzie. Po wyciągnięciu kroimy w kawałki żądanej wielkości. Cebulę kroimy w piórka,
czosnek w plasterki. W słoiku układamy warstwami śledzie, cebula, czosnek, pierz i czosnek niedźwiedzi. I tak do wyczerpania składników. Wszystko zalewamy olejem kujawskim czosnkowym.
Kotleciki z piersi kurczaka biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Pysznie wyglądające śledzie... jeszcze coś do nich i imprezka na 100 fajerek :) - Janek
OdpowiedzUsuńLubię śledziki i też mam chęć wypróbować je z olejem smakowym:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w zabawie :)