sobota, 9 lutego 2013

MOJA DOMOWA PIZZA

Ponieważ dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, nie mogło zabraknąć jej i u mnie. Nie jest to typowa, cieniutka pizza a gruba z dużą ilością przeróżnych dodatków. Najczęściej przygotowuję ją mężowi, który za pizzą przepada.


SKŁADNIKI
Na ciasto:
0,5 kg mąki;
3 dag drożdży;
1 szkl. wody chłodnej przegotowanej;
1 łyżka cukru;
1 łyżeczka soli;
1 łyżka oliwy;
zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatołowa;

Dodatki:
kiełbasa lub szynka;
pomidor;
papryka;
ogórek kiszony;
ogórek zielny;
oliwki;
pieczarki;
cebula;
ser żółty;
groszek konserwowy;
keczap lub sos pomidorowy;
sos czosnkowy.

WYKONANIE
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wodę i cukier. Nie wyrabiając zostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zarabiamy je. Ciasto odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy placek, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem. Następnie układamy warstwami pokrojone dodatki. Na wierzch ścieramy ser. Pieczemy ok. 30-40 minut.

10 komentarzy:

  1. Domowa jest NAJPYSZNIEJSZA ! Twoje wygląda bosko :) Chyba najbardziej ślinka mi leci na widok tego ciągnącego się serka MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, uwielbiam domową:)

    OdpowiedzUsuń
  3. baaardzo apetyczna :) idealnie w mój gust trafiłas

    OdpowiedzUsuń
  4. rzeczywiście wygląda bardzo męsko :), ja osobiście wolę na bardzo cieniutkim cieście i nie lubię jak jest napakowane tak dużo składników, że nie da się utrzymać kawałka w ręku i wszystko spada

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszności!!! i ten cieknący serek!!!! wymiękam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę pizza "na bogato" :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ale "wypasiona" :) uwielbiam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. W jakiej temperaturze piec ?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+