Takie kotleciki możemy przygotować na imprezy (mamy jeszcze karnawał więc warto zaszaleć). Świetnie się sprawdzają, smakują wybornie, a przyrządzenie ich nie sprawi nikomu kłopotu. Możemy podać je z ulubionymi sosami, a zmieniając skład i przyprawy możemy otrzymać za każdy razem inny ich smak. Dzięki temu na pewno się nie znudzą.
SKŁADNIKI
0,50 dag fileta z piersi z kurczka;
1 papryka czerwona;
1 cebula;
ząbek czosnku;
0,30 dag pieczarek;
0,20 dag sera żółtego;
3 jaja;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
0,5 łyżki suszonego oregano;
0,5 łyżki suszonej bazyli;
sól;
pieprz;
olej kujawski czosnkowy.
WYKONANIE
Pierś kurczaka kroimy w kostkę około 1x1 cm, wrzucamy do miski. Paprykę wydrążamy z pestek , pieczarki, cebule i czosnek obieramy. Wszystko
kroimy w kosteczkę i dosypujemy do miski z mięsem. Dodajemy starty ser, jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski o smaku czosnku. Kładziemy łyżką małe porcje i rozsmarowujemy tworząc małe placuszki. Pieczemy z każdej strony do momentu, aż kotlecik się zarumieni.
Kotleciki z piersi kurczaka biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
jak ja lubię kurczaka! ;)
OdpowiedzUsuńSmaczniutkie, wyglądają jak z grilla
OdpowiedzUsuńKotleciki wyglądają smakowicie. Dziękuję za udział w konkursie ?:)
OdpowiedzUsuńpychota:) lubię kurczaka w takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńPrzepis super, robiłam kotleciki wg Pani przepisu kilkakrotnie,smakują wszystkim!
OdpowiedzUsuńMiło mi że mogłam pomóc i że smakują kotleciki:)
OdpowiedzUsuń