Na surówkę z czerwonej kapusty jest pewnie wiele przepisów.
Ja pochwalę się Wam moim. Przepis jest prosty i szybki. Taka suróweczka to
wspaniały dodatek do klusek śląskich i zawijańców.
SKŁADNIKI
czerwona kapusta (przeważnie robię z połowy główki);
1 cebula;
1 jabłko;
natka pietruszki;
ok. 4 łyżek oleju;
1 łyżka cukru;
sól;
pieprz;
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.
WYKONANIE
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka (ok.15min.). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę kwasku. Kapustę wykładamy na sito. Do miski trzemy obrane jabłko, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dorzucamy kapustę i przyprawy, do tej surówki dodajemy sporo cukru, wtedy smak jest idealny.
Uwielbiam z każdym dodatkiem ;)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taka surówkę :)
OdpowiedzUsuńpyszny dodatek do obiadu:)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować kapustę z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńuwielbiam z parzonej kapusty:) mniam - wieki nie jadlam
OdpowiedzUsuńLubię sałatkę z modrej kapusty. Najczęściej kupuję gotową, ale to oczywiście nie to samo co własnej roboty z ulubionymi dodatkami. Twoja wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńCzerwona kapusta jest dobra pod każdą postacie. Kiedyś tez robiłam parzona, ale odkąd spróbowałam u teściowej zasmażanej, to już do parzonej nigdy nie wróciłam.Sama nie wiem dla czego, przy najbliższej okazji wypróbuję.
OdpowiedzUsuńTo moja ulubiona wersja surówki z czerwonej kapusty. Koniecznie musi być podgotowana, bo dopiero wtedy można wydobyć prawdziwy smak.
OdpowiedzUsuńwyszła przepyszna :)
OdpowiedzUsuń