sobota, 8 grudnia 2012

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY

Na surówkę z czerwonej kapusty jest pewnie wiele przepisów. Ja pochwalę się Wam moim. Przepis jest prosty i szybki. Taka suróweczka to wspaniały dodatek do klusek śląskich i zawijańców.


SKŁADNIKI
czerwona kapusta (przeważnie robię z połowy główki);
1 cebula;
1 jabłko;
natka pietruszki;
ok. 4 łyżek oleju;
1 łyżka cukru;
sól;
pieprz;
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy.

WYKONANIE
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu, aż kapusta będzie miękka (ok.15min.). Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę kwasku. Kapustę wykładamy na sito. Do miski trzemy obrane jabłko, cebulę kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dorzucamy kapustę i przyprawy, do tej surówki dodajemy sporo cukru, wtedy smak jest idealny.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam z każdym dodatkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszny dodatek do obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę spróbować kapustę z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam z parzonej kapusty:) mniam - wieki nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię sałatkę z modrej kapusty. Najczęściej kupuję gotową, ale to oczywiście nie to samo co własnej roboty z ulubionymi dodatkami. Twoja wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czerwona kapusta jest dobra pod każdą postacie. Kiedyś tez robiłam parzona, ale odkąd spróbowałam u teściowej zasmażanej, to już do parzonej nigdy nie wróciłam.Sama nie wiem dla czego, przy najbliższej okazji wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. To moja ulubiona wersja surówki z czerwonej kapusty. Koniecznie musi być podgotowana, bo dopiero wtedy można wydobyć prawdziwy smak.

    OdpowiedzUsuń