Przyznam się Wam, że jeszcze nigdy
nie próbowałam tej potrawy. Zaopatrzona w artykuły do sushi postanowiłam więc
ją zrobić. Oczywiście jest to sushi w polskim wydaniu. Choćby dlatego, że
użyłam ryby wędzonej a nie tak, jak w Japonii ryby świeżej, prosto po
złowieniu. Jest to szybka i zdecydowanie zdrowa przekąska. Świetnie nadaje się
na domowe imprezy.
SKŁADNIKI
ryż do sushi Okomesan;
zaprawa do ryżu;
Nori – prażone wodorosty;
chrzan Wasabi;
łosoś wędzony;
papryka;
szczypior;
ogórek zielony.
WYKONANIE
Przyrządzanie naszego sushi zaczynamy od przygotowania ryżu.
Odmierzamy szklankę ryżu i na sicie płuczemy go pod bieżącą wodą.
Przekładamy go do garnka i zalewamy szklanką zimnej wody. Pozostawiamy na około
30 minut. Po tym czasie garnek szczelnie przykrywamy i gotujemy ryż przez 10-15
minut na małym ogniu. Wyłączamy i zostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Po
przestygnięciu ryżu dodajemy do niego gotową zaprawę do sushi w ilości 4-5
łyżek. Dokładnie mieszamy.
Na macie do zwijania sushi rozkładamy arkusz Nori. Na
szerokość arkusza i wysokość 1 cm smarujemy cieniutką warstwę chrzanu Wasabi. I
tu uwaga, jest piekielnie ostry!!!
Teraz nakładamy warstwę wcześniej przygotowanego ryżu. Rozkładamy go na szerokość arkusza i na około ¾ wysokości. Nadszedł czas na dodatki. Po szerokości arkusza i wysokości 2 cm układamy plastry łososia, słupki ogórka
zielonego i papryki. Na to układamy szczypiorek. Następnie przystępujemy do
zwijania naszego sushi. Po zwinięciu powstały rulon kroimy na 3 centymetrowe
odcinki. Sushi gotowe. Smacznego!
ja sushi jadłam tylko raz i smakowało mi, więc Twoje musi być równie pyszne:)
OdpowiedzUsuńApetyczne :)
OdpowiedzUsuńPrawie takie same jak w mojej robocie :)
Mialam sushi ostatnio w pracy na lunch i musze przyznac ze Twoje wyglada sto razy smaczniej niz moje kupne z Tesco :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie. Jest bardzo estetycznie zrobione! Piękne:). I zapewne równie dobrze smakuje!
OdpowiedzUsuńbardzo bardzo lubię sushi, sama nie robię, ale mam sprawdzoną restaurację w której jest świeżo i b. smacznie zawsze :), może kiedyś spróbuję też sama przygotować :)
OdpowiedzUsuńProponuję do tego dodać słupki surowej marchewki, (pomijając surowe ryby) można również dodać paluszki krabowe, krewetki. Imbir marynowany też świetnie do tego pasuje. Ja robię kilka wersji (klasycznie zawijane). Jedną z nich jest mieszanka: posiekany łosoś wędzony, szczypiorek i majonez. Do innych dodaję również serek ziołowy fromage. Poza tym sezam i oczywiście sos do sushi (do maczania), czyli sos sojowy ciemny (jasny też może być), posiekany czosnek. Sos może być również wymieszany z wasabi. Jeśli sos jest za słony, można go rozcieńczyć wodą. Uwielbiam sushi. Sushi i szpinak to dania, którymi nigdy się nie przejem. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń