Święta, święta i po świętach. Czekam na nie cały rok a one
tak szybko mijają. Pochwalę się Wam przepisem na smaczną zupę wigilijną podaną
z przepysznym makaronem Wielickim.
SKŁADNIKI
20 dag suszonych grzybów;
3 marchewki;
2 pietruszki;
ćwiartkę selera;
kawałek pora;
3 liście laurowe;
5 ziarenek ziela angielskiego;
10 ziarenek pieprzu;
sól;
2 łyżki masła;
3 łyżki mąki;
WYKONANIE
Grzyby namaczamy na całą noc. Rano można już nastawić zupkę.
Grzyby wlewamy z wodą w której się moczyły (uwaga bo na dnie może znajdować się
piasek z grzybów) do garnka, w którym będziemy gotować zupę. Warzywa obieramy,
dodajemy do garnka. Uzupełniamy wodą, dodajemy przyprawy. Gotujemy około 2-3
godzin, do momentu aż grzybki będą miękkie. Gdy już uzyskamy ten efekt,
wyłączamy zupę do ostygnięcia. Następnie robimy zasmażkę. Mąkę przesmażamy na
złoty kolor na suchej patelni. Oddzielnie rozpuszczamy masło, gdy mąką się
zezłoci dodajemy powolutku masło, cały czas mieszając. Teraz otrzymaną miksturę
łączymy na patelni z odrobiną zimnej zupy. Już możemy dodać zasmażkę do garnka z zupą. Jeśli powstały nam jakieś grudki w zasmażce, przecieramy ją przez sitko. Zupę podgrzewamy.
fot. Zdjęcia wykorzystane do grafiki pochodzą ze strony www.makaron-wielicki.com.pl
Makaron najlepiej łazanki, gotujemy według opisu na opakowaniu. Ja podałam moja zupę z makaronem Wielickim. Łazanki były małe i smaczne, nie zmieniły kształtu. Makarony robione w tej wytwórni otrzymały wiele nagród. Produkowane są z mąki semolina z pszenicy durum i świeżych jaj. Są przepyszne i doskonale pasowały do świątecznej wieczerzy. U mnie zupę grzybową podaje się z makaronem i fasolą gruby Jaś.
zupka wspaniała i pięknie wygląda! makarony uwielbiam jednak takiego u mnie w Lublinie nie ma. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńzupa grzybowa - uwielbiam! co rok gości na naszym stole wigilijnym
OdpowiedzUsuńmasz wspaniałego bloga! będzie mi miło jeśli spodoba Ci się mój i również go zaobserwujesz ;))
OdpowiedzUsuń