sobota, 2 lutego 2013

CZEKOLADA DOMOWA

Choć na rynku mamy bardzo dużo różnych rodzajów czekolad, ja chętnie powracam do tej. Robiłam ją jako nastoletnia dziewczynka. Aby wzbogacić jej smak możemy dodać do niej bakalie. Ja jednak lubię ją tylko z herbatnikami. Czekolada ta występuje też pod nazwą blok czekoladowy. Kto jeszcze jej nie robił zachęcam serdecznie.


SKŁADNIKI
50 dag mleka w proszku;
4 łyżki kakao;
1,5 szkl. cukru;
0,5 szkl mleka lub wody;
20 dag margaryny;
3 paczki herbatników;
ewentualnie bakalie.

WYKONANIE
Zagotowujemy mleko lub wodę z margaryną , kakao, cukrem. Kiedy składniki się rozpuszczą i połączą dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Na końcu dosypujemy połamane herbatniki. Schładzamy w lodówce. Smacznego!

17 komentarzy:

  1. Mmm, taka domowa musi być bardzo smaczna :) Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie zdrowe bo z margaryną i dużo cukru

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy dodać masło o słodzik. A co dzisiaj jest zdrowe?

      Usuń
    2. właśnie dzisiaj wiele rzeczy jest nie zdrowych, poza tym nie można popadać już w tą paranoję, że wszystko co domowe to tylko dobre i zdrowe. A poza tym Anonim mógłby się podpisać:P

      Usuń
    3. blok czekoladowy to smak mojego dzieciństwa:) i jest mega słodki, ale taki właśnie ma być:)

      Usuń
  3. Dlatego promujmy w miarę zdrową żywnośc

    OdpowiedzUsuń
  4. Blok czekoladowy przypomina mi dzieciństwo :} Pamiętam, że zawszę wyżerałam mleko w proszku ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam domową czekoladę, muszę zrobić koniecznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię! najlepsze w takim bloku jest to, że można dodać ulubione dodatki

    OdpowiedzUsuń
  7. tak naprawdę co1 1j1e1st zdrowe a co nie!?
    Wszyscy starają się nam mówić tego nie tamtego nie cukru nie (lepiej sztuczny słodzik)czekolade z cukru i margaryny nie , leprza jakaś chemia tyle że do sklepu . nasze babki dziadkowie używali sobie i nie narzekali a niektórzy 80 latkowie + nadal nie narzekają . Więc jedzmy na zdrowie a i smaczne bo sami zrobiliśmy i wiemy z czego .

    OdpowiedzUsuń
  8. W moich stronach coś takiego nazywa się blok czekoladowy, tylko proporcje chyba były trochę inne :)
    owszem, nie jest zbyt zdrowy, ale w rozsądnej ilości na pewno nie zaszkodzi bardziej niż kupna czekolada z dodatkiem "E". Jak ktoś ma obsesję na punkcie zdrowej żywności, to albo niech najzwyczajniej w świecie omija takie przepisy, albo może pokusić się o zrobienie wersji trochę zdrowszej z np domowym masłem, cukier można zastąpić choćby ksylitolem albo cukrem nierafinowanym (trochę zmieni smak). Wystarczy pokombinować, a nie narzekać w komentarzach.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kakao dodać do zagotowanego roztworu, gdyż nie rozpuszcza się w niskiej temperaturze, a przez to tworzą się grudki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaje na początku i później gotuję:)

      Usuń
  10. Czy wystarczy tylko 400g mleka w proszku?
    Dayteq

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+