Tą kapustę przygotowałam na stół wigilijny. Ale gości ona u
mnie nie tylko od święta. Często wykorzystuję ją do faszerowania pierogów,
naleśników i pasztecików. Zamiast grzybów suszonych można użyć do niej
przesmażonych pieczarek. I też będzie pyszna :)
SKŁADNIKI
1 kg kapusty kiszonej;
20 dag suszonych grzybów;
cebula;
5 ziarenek ziela angielskiego Prymat;
2 liście laurowe Prymat;
10 ziarenek pieprzu całego Prymat;
sól i pierz;
olej lniany;
WYKONANIE
Grzybki namoczyć, najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie kroimy w paseczki a wodą grzybową podlewamy kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją najpierw przepłukać i dobrze odcisnąć. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dolewamy wody, dodajemy liście, ziele , pieprz cały i gotujemy ok. 1 godzinki. W międzyczasie przesmażamy cebulkę na oleju lnianym (uzyska niepowtarzalny smak) i dodajemy do kapusty. Na koniec próbujemy i ewentualnie dosalamy i pieprzymy.
Samej nie jedliśmy, u mnie też raczej służy za farsz do czegoś..
OdpowiedzUsuńto jest po prostu idealny farsz:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię taką kapustę- zarówno w wersji wigilijnej i jako farsz :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :) Uwielbiam kapustę.
OdpowiedzUsuńuwielbiam! koniecznię z duuużą ilością grzybów :)
OdpowiedzUsuńI ja się podpisuję, jako fan kapusty z grzybkami :) Piękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuń