sobota, 5 stycznia 2013

KAPUSTA Z GRZYBAMI

Tą kapustę przygotowałam na stół wigilijny. Ale gości ona u mnie nie tylko od święta. Często wykorzystuję ją do faszerowania pierogów, naleśników i pasztecików. Zamiast grzybów suszonych można użyć do niej przesmażonych pieczarek. I też będzie pyszna :)


SKŁADNIKI
1 kg kapusty kiszonej;
20 dag suszonych grzybów;
cebula;
5 ziarenek ziela angielskiego Prymat;
2 liście laurowe Prymat;
10 ziarenek pieprzu całego Prymat;
sól i pierz;
olej lniany;

WYKONANIE
Grzybki namoczyć, najlepiej na całą noc. Następnego dnia gotujemy ok. 30 minut w wodzie w której się moczyły. Gdy już są miękkie kroimy w paseczki a wodą grzybową podlewamy kapustę. Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, możemy ją najpierw przepłukać i dobrze odcisnąć. Kapustę siekamy, wrzucamy do garnka, dolewamy wody, dodajemy liście, ziele , pieprz cały i gotujemy ok. 1 godzinki. W międzyczasie przesmażamy cebulkę na oleju lnianym (uzyska niepowtarzalny smak) i dodajemy do kapusty. Na koniec próbujemy i ewentualnie dosalamy i pieprzymy.

6 komentarzy:

  1. Samej nie jedliśmy, u mnie też raczej służy za farsz do czegoś..

    OdpowiedzUsuń
  2. to jest po prostu idealny farsz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię taką kapustę- zarówno w wersji wigilijnej i jako farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie :) Uwielbiam kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam! koniecznię z duuużą ilością grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. I ja się podpisuję, jako fan kapusty z grzybkami :) Piękne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+