niedziela, 13 stycznia 2013

TRUFLE Z PŁATKÓW OWSIANYCH

Ten rarytas pamiętam z czasów dzieciństwa. Wtedy robiła je dla mnie babcia. Choć za owsianką nie przepadam, takie trufle mogę jeść cały czas. Głównym ich składnikiem są płatki owsiane. Chyba nie muszę nikomu mówić jaki dobroczynny wpływ mają na nasz organizm. Mają mnóstwo witamin i minerałów a do tego ogromną ilość tak potrzebnego nam błonnika. Do przygotowania moich trufli użyłam płatków owsianych górskich ekstra z młynów w Stoisławiu. W tym młynie płatki wytwarza się tylko z najwyższej jakości ziarna. Ciekawostką jest też fakt, że ich opakowanie nie zmieniło się od pamiętnych mi lat.
Zachęcam Was przy tej okazji do wykorzystywania płatków owsianych w różnych potrawach. Jeśli wybierzecie te ze Stoisławia, na pewno nie zawiedziecie się.


SKŁADNIKI
1,5 szklanki cukru;
4 łyżki kakao;
13 dag margaryny;
8 łyżek mleka;
cukier wanilinowy;
ewentualnie olejek zapachowy;

WYKONANIE
W rondlu zagotowujemy margarynę, cukier i kakao. Do masy kakaowej dodajemy płatki owsiane i gotujemy na małym ogniu ok. 4 minuty, ciągle mieszając. Gdy masa przestygnie formujemy kulki, możemy je jeszcze obtoczyć w cukrze pudrze. Chowamy do lodówki, aby trufle zastygły. I za godzinkę mamy zdrową, słodką przekąskę.

17 komentarzy:

  1. Takich to jeszcze nie jadłam, muszę kiedyś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłąm je nie raz, nie dwa :) Pyszny i całkiem zdrowy deser.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pyszniutkie:)chętnie je przygotuję bo płatki akurat mama z Lidla,są równie rewelacyjne,świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. tez uzywam tych platkow owsianych gorskich, sa niezastapione

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna słodkość, zdrowa i smaczna zarazem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam takich trufli - muszę kiedyś spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię takie przepisy! I uwielbiam płatki owsiane, super!

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie połączenie, nie dość że smaczne to jeszcze zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo pomysł na wykorzystanie płatków

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie łatwe , a ile szczęścia!Uwielbiam zdjęcie bzu na Twoim blogu, wsiągam powietrze i w ten zimowy dzień zapachniało wiosną i bzem!

    OdpowiedzUsuń
  11. pysznie wyglądają na pewno wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A kakałko ma być zwykłe słodkie jak dla dzieci czy gorzkie ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Ilość cukru zabija!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+