środa, 16 maja 2012

PIEGUS

Ciasto to robię, aby wykorzystać białka, które mi pozostaną np. po makowcu.


SKŁADNIKI
1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. maku suchego
0,5 paczki masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
 
POLEWA
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
0,5 szkl. cukru pudru
wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając
        
WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z makiem i proszkiem. Na końcu dolewamy olejek. Pieczemy ok. 1 godziny.
Najlepiej smakuje polany polewą czekoladową. Można również posypać go cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+