Dzisiaj propozycja na pyszny obiadek. Będzie to zapiekanka
makaronowo-szpinakowa. Obiadek na czasie, bo sezon na szpinak trwa. Danie to
jest proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe.
SKŁADNIKI
szpinak świeży albo mrożony;
0,5 kg piersi z kurczka;
serek topiony;
ser żółty;
2 ząbki czosnku;
sól i pieprz.
WYKONANIE
Makaron gotujemy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy szpinak i
posiekany czosnek, sól i pieprz. Chwilę wszystko dusimy na patelni. Dosypujemy
makaron i serek topiony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy
żółtym serem. Zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.
*Do mojej zapiekanki użyłam makaronu Czanieckiego świderki,
który wyprodukowany został z semoliny 100%. Do takich potraw sprawdza się
znakomicie, bo nie robi się z niego miazga, pozostaje lekko twardy i zachowuje
oryginalny kształt. Wysoka jakość produktu i estetyka opakowania zaowocowały zdobyciem wielu
nagród, certyfikatów i wyróżnień. Można śmiało powiedzieć, że jest to makaron z
wyższej półki.
Wygląda apetycznie :) Zapraszam Cię z tym wpisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makarony. A włoska mąka semolina jest fantastyczna, jak też produkty z jej użyciem. Zapiekanka... aż mi się zachciało, po tych wszystkich słodkościach. Chyba poddałaś mi pomysł na jutrzejszy obiad.
OdpowiedzUsuńA u Ciebie Aniu, coś co robię rzadko, pyszna zapiekanka:)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka!:)
OdpowiedzUsuńobiad idealny:) uwielbiam makaron i kuraka i zapiekanki:D
OdpowiedzUsuńWiedziałam, że widziałam gdzieś makaron z serkiem topionym ;) Podkradnę ten pomysł i wykorzystam u siebie, jeśli pozwolisz !
OdpowiedzUsuńOczywiście,że pozwolę!
Usuńsmakowita! u mnie ostatnio króluje na obiad podobna, tylko że z brokułem
OdpowiedzUsuń