czwartek, 13 czerwca 2013

ZAPIEKANKA MAKARONOWO-SZPINAKOWA

Dzisiaj propozycja na pyszny obiadek. Będzie to zapiekanka makaronowo-szpinakowa. Obiadek na czasie, bo sezon na szpinak trwa. Danie to jest proste, szybkie w przygotowaniu i zdrowe.


SKŁADNIKI
szpinak świeży albo mrożony;
0,5 kg piersi z kurczka;
serek topiony;
ser żółty;
2 ząbki czosnku;
sól i pieprz.

WYKONANIE
Makaron gotujemy, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy. Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy szpinak i posiekany czosnek, sól i pieprz. Chwilę wszystko dusimy na patelni. Dosypujemy makaron i serek topiony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.
*Do mojej zapiekanki użyłam makaronu Czanieckiego świderki, który wyprodukowany został z semoliny 100%. Do takich potraw sprawdza się znakomicie, bo nie robi się z niego miazga, pozostaje lekko twardy i zachowuje oryginalny kształt. Wysoka jakość produktu i estetyka opakowania zaowocowały zdobyciem wielu nagród, certyfikatów i wyróżnień. Można śmiało powiedzieć, że jest to makaron z wyższej półki.

8 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie :) Zapraszam Cię z tym wpisem do mojej akcji "Czas na szpinak 3" :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię makarony. A włoska mąka semolina jest fantastyczna, jak też produkty z jej użyciem. Zapiekanka... aż mi się zachciało, po tych wszystkich słodkościach. Chyba poddałaś mi pomysł na jutrzejszy obiad.

    OdpowiedzUsuń
  3. A u Ciebie Aniu, coś co robię rzadko, pyszna zapiekanka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. obiad idealny:) uwielbiam makaron i kuraka i zapiekanki:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiedziałam, że widziałam gdzieś makaron z serkiem topionym ;) Podkradnę ten pomysł i wykorzystam u siebie, jeśli pozwolisz !

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowita! u mnie ostatnio króluje na obiad podobna, tylko że z brokułem

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+