Co roku robię jakiś dżemik na zimę. W tym padło na dżem
truskawkowy z fruktozą. Fruktoza to cukier naturalny pochodzący z owoców.
Świetnie tolerowany jest przez cukrzyków (nie podnosi dużo glikemi). Nadaje się
też świetnie dla osób będących na dietach odchudzających. Dzięki żelfiksowi
przygotowanie dżemu jest bardzo szybkie i proste. Zobaczcie sami.
SKŁADNIKI
2 kg truskawek;
2 szt żelfiksu (3:1);
125 g fruktoza.
WYKONANIE
Truskawki myjemy i obieramy. Wkładamy do rondla i rozdrabniamy
blenderem. Wsypujemy żelfiksy. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na
koniec dosypujemy fruktozę, chwilkę jeszcze gotujemy, cały czas mieszając.
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do
góry nogami.
Ale musi smakować taki domowy dżem,nigdy nie jadłam,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszotka, ja też robiłam, bo siostra wielka fanka truskawek ;)
OdpowiedzUsuńDomowy dżem truskawkowy pychotka :)
OdpowiedzUsuńdomowy dżem rządzi:) o wiele lepszy niż sklepowy:)
OdpowiedzUsuńJakie piękne słoiczki! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio babcia marudziła mi, że tak kochała naleśniki z dżemem, kiedy jeszcze nie musiała trzymać diety dla cukrzyków. Może będzie mogła zgrzeszyć chociaż troszeczkę, gdy nauczę się robić TAKI dżem. :)
dariawkuchni.
zimą za taki słoiczek można dać się pokroić :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam dżemu z truskawek, chociaż bardzo lubię. Ale tak to przedstawiłaś szybko, jakby samo się zrobiło. W pozytywnym tego słowa znaczeniu. Teraz czas na mnie. Twoje wyglądają tak bajecznie....:)
OdpowiedzUsuńDomowy nie ma sobie równych! :)
OdpowiedzUsuńpycha:) domowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy! :)
OdpowiedzUsuńA na ile słoiczków to przepis? Bo ja potrzebuję na dwa półlitrowe. Ile wtedy truskawek i reszty składników?
OdpowiedzUsuńOjej dokładnie nie pamiętam ile mi wyszło słoiczków. Myślę ze coś koło dwóch półlitrowych słoików wyjdzie gotowego dżemiku:)
OdpowiedzUsuń