Przepis na tą potrawę dostałam od koleżanki z pracy. Było to
bardzooo dawno. Ani Mariola ani ja nie pracujemy już w tej firmie, ale przepis
został do dziś. Muszę przyznać, że bardzo lubię tak przygotowanego kalafiorka.
Często pojawia się u mnie na stole. Podaję go też wtedy, kiedy odwiedzają nas
goście i jest wówczas rozchwytywany. Tym razem miałam małego kalafiora, dlatego
użyłam 30 dag mięsa mielonego. Wiadomo, kiedy będzie większy, trzeba będzie użyć więcej mięsa.
SKŁADNIKI
kalafior mały;
0,30 dag mięsa mielonego;
jajko;
ząbek czosnku;
czosnek granulowany;
natka pietruszki;
przyprawa rosołowa;
papryka słodka;
pieprz;
sól.
WYKONANIE
Gotujemy wodę w garnku, solimy. Na wrzątek wrzucamy kalafiora.
Obgotowujemy go około 10-15 minut. Wyciągamy na talerz. Do mięsa mielonego
dodajemy jajko, natkę, posiekany ząbek czosnku, czosnek granulowany, pieprz i
sól. Dokładnie mieszamy. Mięso wpychamy od spodu między różyczki kalafiora.
Warzywo nafaszerowane układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypujemy
warzywkiem i słodka papryką. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piecyka
nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut. Gotowe, można się objadać!
świetny pomysł na kalafiora inaczej :)
OdpowiedzUsuńBardzo sprytny przepis. Bardzo ładnie wygląda. Pod kalafiorem taka niespodzianka? Ależ mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł i taki bardzo smakowity :)) Kalafior wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńO, ciekawy pomysł ;) Wypróbuję przy chwili czasu ;)
OdpowiedzUsuńjaki fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! Muszę podsunął pomysł domownikom
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie ! super pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł Aniu :)
OdpowiedzUsuńpomyslowe!:) zwykły kalafior podany w niezwykły sposób:)
OdpowiedzUsuńKalafiora uwielbiam, więc myślę, że taka wersja przypadłaby mi do gustu :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, pierwszy raz się z takim spotkałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały pomysł! W życiu bym na to nie wpadła :)
OdpowiedzUsuń