wtorek, 17 września 2013

PLACUSZKI Z CUKINII I ZIEMNIAKÓW

Dostałam ostatnio kilka sztuk młodej cukinii. Postanowiłam więc z jednej z nich zrobić moje ulubione placuszki.
A przyznam się, że mogę je jeść na okrągło. Tak przyrządzone placki możemy podać z jogurtem posypanym szczypiorkiem a nawet z gulaszem. Ja uwielbiam najprostsze rozwiązanie - posypuję je cukrem :).


SKŁADNIKI
1 mała cukinia;
4 ziemniaki;
cebula;
jajko;
mąka razowa żytnia;
sól morska Prymat;
pieprz Prymat;
olej do smażenia.

WYKONANIE
Cukinie, ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce (cukinię na grubej tarce, resztę na drobnej). Ja nie odlewam soku, tylko dodałam mąkę razową grubo mieloną, by dobrze wchłonęła sok. Dodajemy jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy nasze placki z dwóch stron z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. Ja też kiedyś wcinałam je z cukrem, teraz bardziej odpowiada mi wersja z solą albo sosem czosnkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego połączenia jeszcze nie próbowałam,pysznie się zapowiada,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Placki ziemniaczane to moje ulubione danie. Ale niestety rzadko je robię. Z cukinią nie jadłam. Ale jak widać cukinię można dodawać do wielu potraw. Super sprawa. Już je lubię (placki oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię takie placuszki :D pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne, choć rzadko u mnie goszczą. W ogóle w tym roku jakoś mało z cukinii korzystałam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj chciałbym Cię zaprosić na swój blog poświęcony kawie i herbacie:
    http://kawa-czy-herbataa.blogspot.com/
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ostatnio jadłam w gościach podobne - pyszne są! Muszę je i sama zrobić

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cukinie pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+