Dostałam ostatnio kilka sztuk młodej cukinii. Postanowiłam
więc z jednej z nich zrobić moje ulubione placuszki.
A przyznam się, że mogę je jeść na okrągło. Tak przyrządzone placki możemy podać z jogurtem posypanym szczypiorkiem a nawet z gulaszem. Ja uwielbiam najprostsze rozwiązanie - posypuję je cukrem :).
A przyznam się, że mogę je jeść na okrągło. Tak przyrządzone placki możemy podać z jogurtem posypanym szczypiorkiem a nawet z gulaszem. Ja uwielbiam najprostsze rozwiązanie - posypuję je cukrem :).
SKŁADNIKI
1 mała cukinia;
4 ziemniaki;
cebula;
jajko;
mąka razowa żytnia;
sól morska Prymat;
pieprz Prymat;
olej do smażenia.
WYKONANIE
Cukinie, ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce (cukinię na
grubej tarce, resztę na drobnej). Ja nie odlewam soku, tylko dodałam mąkę
razową grubo mieloną, by dobrze wchłonęła sok. Dodajemy jajko i przyprawy.
Dokładnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy nasze placki
z dwóch stron z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego!!!
Ja też kiedyś wcinałam je z cukrem, teraz bardziej odpowiada mi wersja z solą albo sosem czosnkowym:)
OdpowiedzUsuńTego połączenia jeszcze nie próbowałam,pysznie się zapowiada,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPlacki ziemniaczane to moje ulubione danie. Ale niestety rzadko je robię. Z cukinią nie jadłam. Ale jak widać cukinię można dodawać do wielu potraw. Super sprawa. Już je lubię (placki oczywiście :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie placuszki :D pychota!
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne musiały być ;)
OdpowiedzUsuńpyszne, choć rzadko u mnie goszczą. W ogóle w tym roku jakoś mało z cukinii korzystałam.
OdpowiedzUsuńWitaj chciałbym Cię zaprosić na swój blog poświęcony kawie i herbacie:
OdpowiedzUsuńhttp://kawa-czy-herbataa.blogspot.com/
Pozdrawiam serdecznie!
Ostatnio jadłam w gościach podobne - pyszne są! Muszę je i sama zrobić
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinie pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuń