Sezon na grzyby trwa, tylko grzybów jakby mniej. W moich
okolicach wysypu nie ma i aby zebrać choć troszkę trzeba się nachodzić po
lesie. Ale toż to przecież sama przyjemność :). W tym roku była już
jajecznica z grzybami, więc teraz przyszła pora na sosik ze smacznymi leśnymi grzybkami.
SKŁADNIKI
grzyby leśne;
cebulka;
masełko;
śmietana do sosów i zup;
sól;
pieprz;
natka pietruszki;
WYKONANIE
Jedziemy do lasu w poszukiwaniu grzybów, zbieramy prawdziwki,
podgrzybki, maślaki itp. Kiedy mamy ich wystarczająca ilość, wracamy do kuchni :).
Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W minimalnej ilości wody,
grzybki obgotowujemy. W rondelku na masełku przesmażamy pokrojona w kosteczkę
cebulę, dodajemy grzyby razem z wywarem. Wszystko zalewamy śmietaną, ciągle
mieszamy. Sosik doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną natkę
pietruszki. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Teraz albo
odcedzony makaron dodajemy do sosu, albo sosem tylko go polewamy.
* Makaron Czaniecki Rurka Ukośna został wyprodukowany z mąki z pełnego
przemiału. Z takiej właśnie mąki makaron jest lepszy i zdrowszy. Kluseczki są
twardawe i zawierają dużo błonnika. Makaron ten polecam szczególnie diabetykom,
którzy na co dzień muszą zmagać się ze skokami poziomu cukru.
a też robiłam w tym roku, ale podałam z ziemniakami bo dzień wcześniej robiłam zapiekankę makaronową:)
OdpowiedzUsuńWczoraj mama była na grzybkach, ależ bym zjadła taki sosik mmm ;)
OdpowiedzUsuńtaki sosik i penne to musi być pyszne mmm
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie dania :-)
OdpowiedzUsuńskoro pachnące grzybami danie, to znaczy, że jesień nadeszła :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię grzyby w każdej postaci. Sosy i zupy. Mam uzbierane i ususzone tegoroczne. Ale te Twoje świeże z makaronem to... "niebo w gębie" (że tak powiem) :))
OdpowiedzUsuńOj Aniu ale kusisz, uwielbiam takie jedzonko :))
OdpowiedzUsuńte danie jem oczami:) uwielbiam tego typu dania:)
OdpowiedzUsuńAle pychota, u mnie sporo było, już mam zamorożone nawet :) taki sosik to pyszny
OdpowiedzUsuńPiękny makaron! :) U mnie też dziś, tyle, że kurki. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! W ostatnim czasie jem prawie codziennie - na przemian makaron albo ryż
OdpowiedzUsuńoj jakie pyszne :)
OdpowiedzUsuńMoja babcia często robi taki makaron :) Pychotka :)
OdpowiedzUsuńSos grzybowy jest moim absolutnym faworytem, a z makaronem... to już nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuń