Przepis ten podpatrzyłam w gazetce ,,Ciasta - sprawdzone
przepisy”. Nie był zbyt trudny ale inny od zwykłego przepisu na szarlotkę.
Piana z białek i kokos zdecydowanie korzystnie wpłynęły na smak ciasta.
Szarlotkę upiekłam w torownicy z przykryciem z Emako*, ponieważ w niedzielne
popołudnie wybieramy się do znajomych na działkę.
SKŁADNIKI
Na ciasto:
4 żółtka;
0,5 szklanki cukru pudru;
1 łyżka cukru wanilinowego;
25 dag margaryny;
3 szklanki mąki pszennej;
10 dag wiórków kokosowych;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na bezę:
4 białka;
0,5 szklanki cukru pudru;
2 łyżki maki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
około 1000g prażonych jabłek.
WYKONANIE
Z podanych składników (oprócz wiórków) zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy owe wiórki kokosowe. Ponownie
zagniatamy. Ciastem bez kokosu wykładamy dno torownicy o średnicy 26 cm.
Następnie nakładamy jabłka. Teraz czas na bezę. Białka ubijamy na sztywną
pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na
jabłka. Na wierz ścieramy albo rozwałkowujemy ciasto z wiórkami. Pieczemy około
50 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch ciasto posypujemy cukrem pudrem.
* Emako sklep internetowy w którym znajdziemy mnóstwo ciekawych rzeczy i
to w przystępnych cenach. Zaopatrzymy się w przybory kuchenne, turystyczne,
dekoracje, zabawki itp. Ja w Emako wypatrzyłam tortownicę z przykryciem. Dzięki
niej z łatwością przewieziemy nasz wypiek. Placek w takiej tortownicy nie
obeschnie, a w lodówce nie przejdzie zapachami. Ciasto pieczone w tej formie
nie przywiera, równomiernie się piecze. Cena tej tortownicy z przykryciem jest
bardzo przystępna i wynosi 24,90 – myślę że każda gospodyni powinna ją mieć!
Poproszę kawałek, szarlotki nigdy nie odmówię:)
OdpowiedzUsuńkocham szarlotki, kokos również, więc jak dla mnie połączenie idealne :D
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) lubię tę wersje szarlotki:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna.... Z kokosem musi smakować bardzo ciekawie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńZrobiłaś bardzo pyszną puszystą szarlotkę. Te wiórki są strzałem w dziesiątkę. Bardzo je lubię jako dodatek. Zdjęcia zrobiłaś fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciasto, bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńPyszna musiała być, a ja mam taką ochotę na szarlotkę ;)
OdpowiedzUsuńAniu wygląda smakowicie, więc może się pokuszę i je zrobimy z mężem..choć nie przepadam za kokosem;))
OdpowiedzUsuńświetna tortownica, ponieważ teraz powoli kompletuję sprzęty i akcesoria kuchenne, to chętnie się nad nią zastanowię.
OdpowiedzUsuńA ciasto pyszne, wszystko z kokosem uwielbiam
Monika
jabłka kokos, kruche ciasto - niebo !
OdpowiedzUsuńAniu jakie pyszności :)) Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWyfląda niebiańsko! Ale mi narobiłaś smaku na szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie:) I z pewnością smakuje, równie dobrze:)
OdpowiedzUsuńZaintrygował mnie ten przepis i dziś go wypróbowałam .No i efekt znakomity.Smaczne i zdrowe, bardzo nam odpowiada.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń