Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój ulubiony jabłecznik.
SKŁADNIKI
0,5 paczki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szkl. cukru
2 szkl. mąki (niepełne)
1 jajko i 1 żółtko
ok. 1 kg jabłek
cynamon
gruby cukier
WYKONANIE
Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Jedną wykładamy dno małej
tortownicy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub wykorzystujemy
smażone ze słoika. Posypujemy je cynamonem. Jeśli ktoś lubi, może też pokropić aromatem
pomarańczowym. Następnie przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy grubym cukrem.
w jakiej temperaturze ma być wypiekane ciasto?
OdpowiedzUsuń170 stopni, temperaturę najlepiej wypróbować w swoim piekarniku, każdy jest inny. Ja ma gazowy.
Usuń