Babeczki robię zawsze na Święta Wielkanocne do święconki. Są
wielce pracochłonne ale smak wszystko wynagradza...
CIASTO
0,5 kg maki
1 paczka margaryny
0,5 łyżki smalcu
10 dag cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka proszku do pieczenia
Wszystko zagniatamy, gdy ciasto nie będzie się kleić
dodajemy trochę mleka.
KREM
0,5 l mleka
10 dag margaryny
15 dag cukru
3 łyżki mąki krupczatki
1 jajo
2 żółtka
Mleko dzielimy na 2 części: większą i mniejszą.
Do większej dodajemy: cukier. Mieszamy a po pewnym czasie
dodajemy margarynę.
Do mniejszej części dodajemy mąkę, białko ubite na pianę i
żółtka - mieszamy.
Teraz wszystko łączymy (dodajemy do mniejszej części).
Wszystko stawiamy na ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Oblepiamy foremkę
ciastem, nakładamy krem i przykrywamy krążkiem ciasta, dociskając brzegi.
Pieczemy do zarumienienia się wierzchu (ok. 20 min).
Po upieczeniu i przestygnięciu możemy naszą babeczkę posypać
cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.