wtorek, 29 maja 2012

BISZKOPT ANANASOWO-KOKOSOWY

Ciasto jest bardzo dobre, robi się dosyć szybko. Co ważne, nie jest drogie a smakuje rewelacyjnie.


SKŁADNIKI
upieczony biszkopt (przepis znajdziesz tu)

KREM
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki mąki pszennej
0,5 szkl. cukru
1 cukier wanilinowy
0,30 dag masła lub margaryny
1 puszka ananasów
1 cytryna

POSYPKA
paczka wiórków kokosowych
2 łyżki margaryny
1 łyżka cukru

WYKONANIE
Biszkopt delikatnie nasączyć (woda, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny, cukier). Odlewamy sok z ananasów, dopełniamy wodą, aby płynu było 0,5 l. Odlewamy trochę w kubeczek a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. W kubeczku rozrabiamy mąki, dodajemy do reszty i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Po ostudzeniu ucieramy z masłem, dodajemy sok z cytryny i pokrojone w kosteczkę ananasy. Masę wykładamy na biszkopt. Wiórki, margarynę i cukier przesmażamy na złoty kolor na patelni, ciągle mieszając. Uwaga szybko się przypala!!! Posypujemy ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+