Biszkopt służy mi jako baza do ciast przekładanych kremem lub
śmietaną.
SKŁADNIKI
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ewentualnie dodać
można
biszkopt - fix Dr. Oetkera - 1 łyżkę
WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę z odrobiną soli, dodajemy cukier i jeszcze
ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy żółtka i chwilę mieszamy mikserem.
Teraz zmniejszamy obroty na najmniejsze i dodajemy przesiana mąkę z proszkiem i
fixem. Pieczemy ok. 30 min. Po wyjęciu z piekarnika rzucamy na podłogę, razem
z tortownicą z wysokości ok. 30 cm.
Gdy chcemy otrzymać ciemny biszkopt, do mąki dodajemy jedną łyżkę kakao.
A w jakim celu rzucamy na podłogę - nigdy się z tym nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńPodobno wtedy biszkopt nie opada:)
Usuń