poniedziałek, 28 maja 2012

SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI

Ciasto to robi się ekspresowo, jest wilgotne i nie za słodkie. Przepis pochodzi z netu.


SKŁADNIKI
4 szkl. mąki pszennej
0,75 szkl. cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. maślanki
4 jajka
0,75 szkl. oleju
cukier wanilinowy

KRUSZONKA
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
cukier wanilinowy
zagnieść wszystko razem

WYKONANIE
Przesianą mąkę, cukry, proszek mieszamy w jednym naczyniu. W drugim łączymy maślankę, olej i jajka. Składniki mokre dodajemy do suchych i wszystko mieszamy łyżką, aby połączyły się składniki. Na wierzchu układamy owoce (u mnie rabarbar i truskawki), posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 1 godz.

3 komentarze:

  1. A jakich rozmiarów blacha do pieczenia? Ta prostokątna czy ta kwadratowa bardziej?

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozmiar blaszki 21x25 cm, prawie kwadratowa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny przepis ale dlaczego nie ubijasz tradycyjnie jaj z cukrem?

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+