Ciasto to robi się ekspresowo, jest wilgotne i nie za
słodkie. Przepis pochodzi z netu.
SKŁADNIKI
4 szkl. mąki pszennej
0,75 szkl. cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl. maślanki
4 jajka
0,75 szkl. oleju
cukier wanilinowy
KRUSZONKA
0,5 kostki margaryny
0,5 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki pszennej
cukier wanilinowy
zagnieść wszystko razem
WYKONANIE
Przesianą mąkę, cukry, proszek mieszamy w jednym naczyniu. W drugim
łączymy maślankę, olej i jajka. Składniki mokre dodajemy do suchych i wszystko mieszamy
łyżką, aby połączyły się składniki. Na wierzchu układamy owoce (u mnie
rabarbar i truskawki), posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 1 godz.
A jakich rozmiarów blacha do pieczenia? Ta prostokątna czy ta kwadratowa bardziej?
OdpowiedzUsuńRozmiar blaszki 21x25 cm, prawie kwadratowa.
OdpowiedzUsuńFajny przepis ale dlaczego nie ubijasz tradycyjnie jaj z cukrem?
OdpowiedzUsuń