Ciasto to robię, aby wykorzystać białka, które mi pozostaną
np. po makowcu.
SKŁADNIKI
1 szkl. białek
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. maku suchego
0,5 paczki masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
aromat migdałowy
POLEWA
3 łyżki margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
0,5 szkl. cukru pudru
wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając
WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy
rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę,
wymieszaną z makiem i proszkiem. Na końcu dolewamy olejek. Pieczemy ok. 1
godziny.
Najlepiej smakuje polany polewą czekoladową. Można
również posypać go cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.