Ten sernik należy do tych puszystych i kremowych. Jest
niczym leciutki puch. Choć żadnym sernikiem nie pogardzam to ten należy do
moich ulubionych. Pamiętam jego smak jeszcze z dzieciństwa. Sernik ten ma jedną wadę, sporo opada po wyjęciu z pieca.
Dzięki temu ciut traci na swoim wyglądzie ale walory smakowe zdecydowanie
zachowuje :)
SKŁADNIKI
Na ciasto:
20 dag mąki krupczatki;
10 dag cukru pudru;
10 dag masła;
1 jajko;
1 łyżka cukru wanilinowego.
Na masę serową:
1 kg sera zmielonego 3 krotnie;
1 szklanka cukru;
400 ml śmietany 30%;
8 jaj;
2 budynie śmietankowe;
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chowamy do lodówki, na czas
przygotowania masy serowej. Ser miksujemy z żółtkami, cukrem, budyniem i
ekstraktem. W oddzielnej miseczce ubijamy śmietanę . W innym naczyniu ubijamy
białka na sztywną pianę. Masę serowa delikatnie łączymy z ubitą śmietaną a
następnie z pianą z białek. Pieczemy w blaszce 33x35 cm, przez około 1,5
godziny w zależności od piecyka. Upieczony i wystudzony sernik polewamy
czekoladą i posypujemy wiórkami kokosowymi.
a tam traci na wyglądzie, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńz dodatkiem kremówki jeszcze nie robiłam, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńTakie serniki lubię najbardziej! Kremowe, śmietankowe... Pyszne! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńKonkretny ten Twój sernik, oddałabym oj wiele za kawałek :)
OdpowiedzUsuńNa pewno przetestuje przepisy! Przy okazji zapraszam na mojego bloga kiedyzjemy.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam i chętnie przyjme porady
Pozdrawiam!
Wygląd ma wręcz idealny!
OdpowiedzUsuńoj tak, serniki na kremówce zamiast mleka wychodzą bardzo delikatne i kremowe, uwielbiam takie!
OdpowiedzUsuńRobię z tego przepisu dodając zamiast śmietany masło. Ale tylko wtedy kiedy nei patrzę na wagę z niechęcią:) Piękny!
OdpowiedzUsuńWiększość tradycyjnych serników ma to do siebie, że po upieczeniu opada niestety....Walory smakowe sa zdecydowanie najwazniejsze! Serniczek wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńWygląda wyjątkowo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńNie ważne, że opada, ważne, że lekki i pyszny :-D mlask, mlask
OdpowiedzUsuńWitam, w ilu stopniach piec sernik, 180*C?
OdpowiedzUsuńtak 170-180 stopni.Pozdrawiam, mam nadzieje ze sernik będzie smakował:)
UsuńSmakował bardzo! Dałam jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową, jakoś mi nie opadł. Zwykle u mnie robiło się serniki ciężkie, bardziej zwarte, ten natomiast jest lekki i puszysty jak chmurka, także nowe ciacho wypróbowane ;) Bardzo smaczne! Przepis ląduje w zeszycie :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńzawsze miewam problemy z ubiciem kremówki i dlatego daję śmietan fixy i jest ok :)
czy do kremówki mogę dać fix i potem dodać do sera i upiec???
Czy nic się nie stanie ????
W sumie składniki śmietan fixu są podobne jak w budyniu glukoza,skrobia,śladowy gluken i mleko ;)
pozdrawiam :)
Ja ubijam schłodzona kremówkę 36% i nie mam problemów z ubiciem. nie wiem co stanie się z fixem podczas pieczenia:(
UsuńPozdrawiam