sobota, 20 kwietnia 2013

GALARETKA DROBIOWA

Najczęściej przygotowywanymi przeze mnie galaretkami są te z golonki i nóżek wieprzowych. Teraz przyszedł czas na drobiową. Przyrządza się ją zdecydowanie szybciej, ponieważ odchodzi długi czas gotowania mięsa. W smaku jest, moim subiektywnym zdaniem, lepsza, delikatniejsza no i mniej kaloryczna.


SKŁADNIKI
3 ćwiartki z kurczaka;
porcja włoszczyzny jak do rosołu;
liść laurowy Prymat;
ziele angielskie Prymat;
pieprz ziarnisty Prymat;
sól;
2 ząbki czosnku;
przyprawa do zup i potraw Kucharek;
50 g żelatyny Prymat;
groszek konserwowy do dekoracji.

WYKONANIE
Mięso i warzywa gotujemy do miękkości ok. 1 godziny. Po tym czasie wyjmujemy ćwiartki i po przestygnięciu obieramy z kości. Drobno kroimy. Wywar przecedzamy, dokładamy drób. Rosół przyprawiamy bardzo mocno do smaku, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. Można dodać pokrojone w kosteczkę warzywa. Ja zrobiłam tylko z marchewką. Żelatynę przyrządzamy według przepisu na opakowaniu i dodajemy do rosołu. Dokładnie wszystko mieszamy. Dno salaterek wykładamy groszkiem i marchewką, zalewamy gorącym wywarem. Odstawiamy do ostygnięcia a później do lodówki, by galaretka stężała. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Och,zjadłabym:)Ja jednak robię z dodatkiem wieprzowiny-gotuję 2 wywary,jeden z nóżek,żeby nie dodawać później żelatyny,a drugi z kurczaka,żeby było więcej mięska,a potem je oba łączę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne, nigdy nie miałam jeszcze okazji robienia galaretek, więc najwyższy czas spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. drobiową uwielbiam, a tej z nóżek jakoś nie lubię:P

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka galaretka jest dla mnie dobra o każdej porze dnia, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie jestem chyba wielkim smakoszem galaretek, ale przyznaje, Twoja wygląda bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne :) Lubie drobiowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Galaretka wygląda bardzo profesjonalnie! No i smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. piękna kolorowa aż ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+