Oto wspaniała propozycja na obiad lub imprezę. Pracy przy
ich przygotowaniu mało, praktycznie mięsko samo się robi. Jest to odskocznia od
panierowanego schabika, pieczonego kurczaka lub tradycyjnego sosu. Po prostu coś innego. W smaku lekko
słodkie i pikantne. Mnie bardzo smakowało, choć nie przepadam za mięsem na
słodko. Polecam, koniecznie spróbujcie!
SKŁADNIKI
80 dag polędwiczki wieprzowej;
0,25 szklanki oleju;
0,50 szklanki pikantnego keczapu;
0.50 szklanki jagody pasteryzowanej Polska Róża*;
sól i pieprz;
2 cebule.
WYKONANIE
Polędwiczkę myjemy i obieramy z błon i tłuszczu. Kroimy na plastry i delikatnie
rozgniatamy ręką. Solimy i pieprzymy. Mięsko układamy w naczyniu żaroodpornym.
Cebulę kroimy w grubszą kostkę i posypujemy polędwiczki. Z oleju, keczapu i
jagód przyrządzamy sos, którym polewamy mięso. Naczynie przykrywamy albo
oblepiamy folią aluminiową. Pieczemy w piecyku około 50 minut. Podajemy z
ryżem, albo z bagietką.
Jagoda pasteryzowana* jest to nowy produkt Polskiej Róży. Nie posiada
konserwantów i jest przygotowany
bezpośrednio ze świeżych jagód. Po otworzeniu słoiczka wydobywa się silny
zapach świeżych jagód. Jagody mają cenny wpływ na pracę naszego układu
pokarmowego. Mają działanie przeciwalergiczne, przeciwgrzybiczne i przeciwwrzodowe. Leczą oczy, obniżają poziom złego cholesterolu, uelastyczniają naczynia
krwionośne. W owocach jagody znajdują się pierwiastki mineralne, zwłaszcza
selen, cynk, miedź i mangan, oraz witaminy C, A, B, PP. Nadmienię, że Polska Róża produkuje z jagód także syrop
i 100% sok.
Do tej pory jadłam tylko mięso na słodko w towarzystwie żurawiny - jagody to dla mnie nowowść.Jednak wydaje mi się, że to również bardzo smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja!
OdpowiedzUsuńNowatorskie, jagód jeszcze do mięsa nie dodawałam.
OdpowiedzUsuńO to moje klimaty i te jagody :) Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNiezwykłe zestawienie, uwielbiam jagody, ale z mięsem nigdy nie jadłam. Ciekawa jestem czy smak jagód dominuje czy nie bardzo?
OdpowiedzUsuńDelikatnie wyczuwalny smak jagód, jednak nie jest on dominujący:)
UsuńJa również nigdy wcześniej nie jadłam takiego dania ;-)Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń