wtorek, 2 kwietnia 2013

BABKA Z OLEJEM

Tą babeczkę przygotowałam na święta. Upiekłam ją w dużej foremce oraz parę sztuk małych do wielkanocnego koszyczka. Dodatek oleju sprawił, że ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość. Znakomita do kawki czy herbatki :)


SKŁADNIKI
5 dużych jajek;
1 szklanka cukru;
2 szklanki mąki krupczatki;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
1 szklanka oleju;
1 łyżka ekstraktu waniliowego;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
dodatkowo polewa czekoladowa.

WYKONANIE
Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy porcjami mąki zmieszanej z proszkiem. Później wlewamy olej i ekstrakt dokładnie mieszając (masa jest bardzo gęsta). Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do ciasta dokładamy ubite białka i delikatnie łączymy. Przelewamy ciasto do formy babkowej. Pieczemy w 160 stopniach przez około 60 minut. Polewamy polewą czekoladową.


7 komentarzy:

  1. u Ciebie nadal wielkanocny klimat:)
    Ps. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Również piekę babki na oleju :)
    Ta jest piękna

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam na oleju cytrynową :) Super Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Babeczka jak się patrzy!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, mnie zawsze( wbrew pozorom) taka babka kojarzy się, nie z Wielkanocą ale z naszymi wypadami na działkę. Robi się ją szybko i można wzbogacać dodatkami. Rzeczywiście najlepiej smakuje do kawki a jeszcze pitej na polance przy lesie to luksus

    OdpowiedzUsuń
  6. Elu koniecznie musimy się wprosić do Was na taką kawkę. Babkę ja upiekę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie wilgotne lubię najbardziej - piękna baba!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+