Jest to ulubione ciasto mojego męża. Dlatego też bardzo często go robię. Wszyscy, którzy go próbowali, zachwycali się nim. Dlatego teraz Wam polecam ten smaczny przepis.
SKŁADNIKI
3 szkl. przecieru z jabłek (ja używam za słoiczka);
2 szkl. cukru;
4 łyżeczki sody oczyszczonej firmy Prymat;
1 kostka margaryny;
4 szkl. mąki pszennej;
1 przyprawa do pierników Prymat;
2 jaja;
1 łyżeczka cynamonu firmy Prymat;
1 łyżka kakao;
bakalie;
WYKONANIE
Jabłka, cukier oraz margarynę wrzucamy go garnka i zagotowujemy. Uzyskaną tak masę jabłkową studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, w tym przyprawę do pierników oraz cynamon mielony firmy Prymat. Dzięki nim nasz placek otrzyma niepowtarzalny, korzenny smak a aromat jeszcze długo po upieczeniu będzie unosił się w całym domu.
W tym miejscu pokuszę się o anegdotę. W czasie kiedy piekłam placek, za oknem trwały prace ociepleniowe budynku. Uwierzcie mi, cały czas robotnicy pukali do okna z prośbą o kawałek ciasta. Niestety mam dobre serduszko i dla męża została tylko połowa piernika.
Wracając do naszego wypieku, wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy około jednej godziny. Po ostygnięciu, jeśli ktoś ma takie życzenie, może udekorować placek czekoladową polewą. Smacznego.
A ja zapraszam na konkurs z firmą PRYMAT : http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/09/konkurs-z-firma-prymat.html
OdpowiedzUsuńidealne ciasto na jesienne podwieczorki :)
OdpowiedzUsuńW jak dużej blaszce pieczesz?
OdpowiedzUsuńDno blachy to 25x20 cm. Ale można w większej, wtedy ciasto będzie niższe.
UsuńWitam:) szukałam takiego przepisu na piernik z przecierem z jabłek :) Z chęcią wypróbuję Twój :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkasia
notatnikkulinarny.blogspot.com
Uwielbiam takie piernikowe ciasto :) mój przepis jest trochę inny, przede wszystkim zamiast przecieru jabłkowego dodaje jabłka pokrojone w kostkę.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń