Bardzo lubię te owoce i chciałabym zatrzymać trochę lata w
słoiku. Zimą w sam raz jako dodatek do ciast, galaretek i deserów. Jeśli ktoś
zechce, to gorąco polecam. Teraz jest najlepsza pora na taką akcję.
SKŁADNIKI
gruszki/brzoskwinie;
3 l wody;
1 kg cukru;
można dodać wanilię, cynamon, goździki;
kwasek cytrynowy;
ocet;
WYKONANIE
Przygotowujemy miskę z zimną wodą i dolewamy ok. 4 łyżek octu. Owoce
obieramy ze skórki, dzielimy na 4 części i wrzucamy do miski z octem, dzięki
czemu owoce nam nie ściemnieją. Zagotowujemy wodę, wsypujemy cukier i mieszamy
aż ten się rozpuści. W czyste słoiczki
wsypujemy na czubku łyżeczki kwasek cytrynowy, układamy owoce i zalewamy
gorącym syropem. Słoiczki pasteryzujemy ok. 15 min i odwracamy do góry dnem.
Oj wyjadało się takie smakołyki mamie ze słoików w spiżarni :)
OdpowiedzUsuńPani Aniu, jeśli robi Pani na zimę dżemy, konfitury np. z czarnej porzeczki, śliwek, wiśni.. to ja bardzo proszę o przepis. Za parę miesięcy bardzo się przyda!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Ania
Zawsze robię jakiś dżemik czy konfiturę. Postaram się zamieścić na blogu:) Pozdrawiam
UsuńCzy jest Pani w stanie określić na jaką wagę gruszek wystarcza podany przez Panią syrop w przepisie? Z góry dziękuję.
OdpowiedzUsuńJak pamięć mnie nie myli, to coś koło 3 kg:)
Usuń