Nie wiem skąd pochodzi ta nazwa, przepis mam z „CIASTA NA
STÓŁ”. Ciasto to fajnie wygląda w przekroju, jest wilgotne. Jest po nim dużo
zmywania, ale co tam raz na jakiś czas można zaszaleć.
SKŁADNIKI
2,5 szkl. mąki pszennej;
1,5 paczki margaryny;
8 jaj;
2 szkl. cukru pudru;
0,5 szkl. maku suchego;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kakao;
2 paczki biszkoptów okrągłych;
dżem morelowy lub malinowy (u mnie truskawkowy);
WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, do trzeciej mak. Na tortownicę wykładamy ciasto makowe, potem biszkopty i cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu układamy ciasto białe. Pieczemy w temperaturze 180 aż się zarumieni. Upieczone ciasto można polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.
jaki efektowny przekrój
OdpowiedzUsuńbajecznie wygląda!!! wspaniały prosty przepis. Do wypróbowania!!!
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście ciekawie wygląda! I musi być bardzo smaczne, zwłaszcza ta część z makiem:)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku ciasta, zupełnie mi nieznane:)
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Przepysznie wyglądająca mieszanka smaków.
OdpowiedzUsuńGratuluję
fajna nazwa i ciekawe ciasto:)
OdpowiedzUsuńPamiętam jak moja mama robiła takie ciasto..pozdrawiam..
OdpowiedzUsuń