poniedziałek, 10 września 2012

KANTYCZKA

Nie wiem skąd pochodzi ta nazwa, przepis mam z „CIASTA NA STÓŁ”. Ciasto to fajnie wygląda w przekroju, jest wilgotne. Jest po nim dużo zmywania, ale co tam raz na jakiś czas można zaszaleć.


SKŁADNIKI
2,5 szkl. mąki pszennej;
1,5 paczki margaryny;
8 jaj;
2 szkl. cukru pudru;
0,5 szkl. maku suchego;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kakao;
2 paczki biszkoptów okrągłych;
dżem morelowy lub malinowy (u mnie truskawkowy);

WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku.Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej dodajemy kakao, do drugiej 2 łyżki mąki, do trzeciej mak. Na tortownicę wykładamy ciasto makowe, potem biszkopty i cienką warstwę dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu układamy ciasto białe. Pieczemy w temperaturze 180 aż się zarumieni. Upieczone ciasto można polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.

8 komentarzy:

  1. jaki efektowny przekrój

    OdpowiedzUsuń
  2. bajecznie wygląda!!! wspaniały prosty przepis. Do wypróbowania!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rzeczywiście ciekawie wygląda! I musi być bardzo smaczne, zwłaszcza ta część z makiem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem smaku ciasta, zupełnie mi nieznane:)
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wyglądająca mieszanka smaków.
    Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna nazwa i ciekawe ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętam jak moja mama robiła takie ciasto..pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+