Jest to jedno z moich ulubionych ciast z owocami. W zależności jakich użyjemy owoców, smak będzie się zmieniał. Ja miałam świeże owoce (jabłko, gruszka, malina, rabarbar) ale można użyć owoców mrożonych lub z kompotu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i maślane, w smaku trochę
przypominające drożdżowca. Wypróbujcie je, bo naprawdę warto.
SKŁADNIKI
3 szkl. mąki pszennej;
1,5 szkl. cukru;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
0,75 paczki margaryny lub masła;
0,75 szkl. mleka zsiadłego lub maślanki;
3 jaja;
owoce;
KRUSZONKA
1 szkl. maki;
2-3 łyżki cukru;
ok. 7 dag masła;
cukier wanilinowy;
WYKONANIE
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy mleko (u mnie maślanka). Następnie wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem. Na koniec dolewamy roztopioną, lekko schłodzoną margarynę. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min.
maślankowe ciasto jest niesamowicie pyszne
OdpowiedzUsuńPyszności tu serwujesz, poproszę kawałek ;)
OdpowiedzUsuńJak ja lubię ciasta z maślanką. Pycha!
OdpowiedzUsuńlubie takie wilgotne ciacha:)
OdpowiedzUsuń