niedziela, 16 września 2012

CIASTO CAŁOROCZNE

Jest to jedno z moich ulubionych ciast z owocami. W zależności jakich użyjemy owoców, smak będzie się zmieniał. Ja miałam świeże owoce (jabłko, gruszka, malina, rabarbar) ale można użyć owoców mrożonych lub z kompotu. Ciasto jest niesamowicie wilgotne i maślane, w smaku trochę przypominające drożdżowca. Wypróbujcie je, bo naprawdę warto.


SKŁADNIKI
3 szkl. mąki pszennej;
1,5 szkl. cukru;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
0,75 paczki margaryny lub masła;
0,75 szkl. mleka zsiadłego lub maślanki;
3 jaja;
owoce;

KRUSZONKA
1 szkl. maki;
2-3 łyżki cukru;
ok. 7 dag masła;
cukier wanilinowy;

WYKONANIE
Całe jaja ubijamy z cukrem na puszysta masę, dodajemy mleko (u mnie maślanka). Następnie wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem. Na koniec dolewamy roztopioną, lekko schłodzoną margarynę. Na wierzchu układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 50 min.

4 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+