poniedziałek, 3 września 2012

BABKA NA BIAŁKACH

Ponieważ miałam białka, postanowiłam zrobić babeczkę. Babka wyszła fantastycznie. Nawet nie myślałam, że wyjdzie tak dobrze. Przepis ów zaczerpnięty jest z blogu: kuchenne fascynacje.


SKŁADNIKI
3 szklanki mąki pszennej;
7 białek;
1 szklanka cukru;
250 g stopionego masła;
3/4 szklanki ciepłego mleka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
cukier wanilinowy;

WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ubijamy jeszcze przez chwilkę. Do tak ubitych białek dodajemy mleko, masło i przesianą mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką czekoladę (dobra byłaby z dodatkiem bakalii). Wszystko przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę należy piec ok. 50 min w temperaturze ok. 170°C.

2 komentarze:

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+