SKŁADNIKI
3 szklanki mąki pszennej;
7 białek;
1 szklanka cukru;
250 g stopionego masła;
3/4 szklanki ciepłego mleka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
cukier wanilinowy;
7 białek;
1 szklanka cukru;
250 g stopionego masła;
3/4 szklanki ciepłego mleka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
cukier wanilinowy;
WYKONANIE
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Wszystko ubijamy jeszcze przez chwilkę. Do tak ubitych białek dodajemy mleko, masło i przesianą mąkę uprzednio zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Do tak przygotowanej masy dodajemy pokrojoną w kostkę gorzką
czekoladę (dobra byłaby z dodatkiem bakalii). Wszystko przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Babkę należy piec ok. 50 min w temperaturze ok. 170°C.
Pycha ;)
OdpowiedzUsuńi raz dwa możemy zużyć białka:)
OdpowiedzUsuń