I przepis: „Buraczki z papryką”:
Składniki:
3 kg buraków;
4 cebule;
5 papryk;
Zalewa:
1 szkl. octu (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to
dodaje 0,5 szkl.);
1 szkl. cukru (tak jest w oryginalnym przepisie, ja mimo to
dodaje 0,5 szkl.);
0,5 szkl. oleju;
Wykonanie:
Gotujemy buraki do miękkości (w szybkowarze gotuję ok. 40 min). Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Obieramy cebulę i paprykę, po czym kroimy je w kostkę i lekko dusimy pod przykryciem. Tak przygotowane dodajemy do startych buraków. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Podgrzewamy składniki zalewy i dodajemy do buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do słoiczków. Słoiki pasteryzujemy 15 min. po czym wyjmujemy i odwracamy „do góry nogami”.
II przepis: „Buraczki z czosnkiem”:
Składniki:
2 kg buraków;
1 główka czosnku (jeśli ktoś nie jest smakoszem czosnku może
użyć tylko 3 ząbki);
3 cebule;
Zalewa:
1/3 szklanki octu;
¾ szklanki wody;
0,5 szklanki cukru;
1 łyżka soli;
Wykonanie:
Zaczynamy podobnie, jak w poprzednim przepisie, czyli gotujemy buraki do miękkości. Po ostygnięciu obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Cebulę kroimy w kostkę a czosnek przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy i wszystko dodajemy do buraków. Zagotowujemy zalewę i zalewamy warzywa. Tak otrzymaną miksturę zostawiamy na dwie godziny. Dzięki temu wszystkie smaki się
wymieszają. Po upływie 2 godzin przekładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy
15-20 minut.
Buraczków nigdy nie miałam okazji przyrządzić, ale jestem prawdziwym buraczkowym potworem! :) Będę musiała kiedyś spróbować podjąć się tego wyzwania!
OdpowiedzUsuńTakie przetwory pyszne na zimę. Uwielbiam buraczki :-))
OdpowiedzUsuń