Zapraszam Was dzisiaj na bardzo dobre ciasto. Ci, którzy lubią sezam i chałwę, będą nim
zachwyceni. Do jego przygotowania użyłam chałwy z ODRY. Myślę, że na polskim
rynku nie znajdziecie lepszej. Ciasto to może wydawać się pracochłonne, ale wierzcie
mi, wcale długo go nie robiłam. A efekt końcowy jest rewelacyjny.
SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
3 szkl. mąki pszennej;
1/4 szkl. cukru pudru;
25 dag. masła lub margaryny;
5 żółtek;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
2 łyżki kwaśnej śmietany;
Masa sezamowa:
1 szkl. sezamu;
1/4 szkl. cukru; (to pominęłam)
4 dag masła;
2 łyżki miodu;
Masa kokosowa:
2/3 szkl. cukru;
20 dag. wiórków kokosowych;
5 białek;
Masa z chałwy:
1/2 szkl. cukru (to pominęłam);
15 dag. chałwy z Odry;
12 dag masła;
1 słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie wiśnie w cukrze);
WYKONANIE
Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2
części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wyklejamy pierwszą
częścią ciasta. Sezam przesmażamy, uwaga, ponieważ lubi się szybko zrumienić.
Ciepłą masę sezamową wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy ok. 20 min.
Drugą foremkę o identycznych rozmiarach, wykładamy
papierem i pozostałą częścią ciasta. Smarujemy dżemem. Ubijamy białka na
sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Na końcu wsypujemy wiórki, delikatnie
mieszamy. Masę kokosową wykładamy na dżem. Pieczemy ok. 20 min.
Teraz robimy krem chałwowy. Są 2 sposoby, albo
rozpuszczamy masło z pokruszoną chałwą, dokładnie mieszając albo masło
miksujemy na puch i dodajemy pokruszona chałwę. Obydwie wersje są dobre. Ciasto
z sezamem kładziemy na dno blaszki, na to masę chałwową a na wierzch placek z
kokosem. Ciasto jest najlepsze drugiego albo trzeciego dnia, kiedy skruszeje.
Wygląda bosko! Pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za dużą ilością chałwy, ale na kawałek takiego ciasta chętnie bym się skusiła;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale! Uwielbiam chałwę:)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko:) lubię chałwę w każdych ilościach :)
OdpowiedzUsuńAle cudowny !! Chciałąbym czegoś takiego spróbować ;)
OdpowiedzUsuńfantastycznie się prezentuje! chętnie bym się nim trochę zasłodziła :)
OdpowiedzUsuńapetycznie wygląda!:) to coś dla mnie!:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, do tego chałwa, to co lubimy z mężęm :)
OdpowiedzUsuńto ciasto smakuje wyśmienicie, ja piekę go od pięciu lat i nadal robi furorę, polecam
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWszystko pięknie tyle że malutki szczególik został pominięty, mianowicie: Ciasto wierzchnie nakłada się bezą kokosową do środka, na zewnątrz kruche i t polewa czekoladą. Smacznego:)
OdpowiedzUsuńDrogi Anonimie, ja miałam taki przepis i tak zrobiłam to ciasto. Zapewniam było pyszne!
Usuń