W dzisiejszym wpisie polecę Wam 2 proste przepisy z wykorzystaniem wanilii. Ja swoją miałam ze sklepu internetowego skworcu.com.pl.
Pierwszy z nich to esencja waniliowa. Do jej przygotowania
potrzebne są aż dwa składniki: przecięte wzdłuż laski wanilii oraz czysta wódka.
Myślę, że nie ma co pisać o proporcjach. Zasada jest jedna, im więcej wanilii
tym nasz ekstrakt jest lepszy. Esencja taka nadaje się świetnie do ciast,
kremów czy deserów. Ja miałam również okazję kosztować jej w drinku z colą,
lodem i cytryną.
Do naszego drugiego przepisu potrzebna jest także wanilia oraz cukier. Do czystego, szczelnego słoika wsypujemy cukier, wciskamy laski wanilii przecięte wzdłuż. Słoik zamykamy i odstawiamy. Co jakiś czas wstrząsamy. Taki cukier waniliowy to również wspaniała aromatyczna baza do np. ciast, kremów czy budyniu.
Osobiście - z doświadczenia - polecam wydłubać nasionka z lasek wanilii i wtedy dodawać laski razem z tymi ziarenkami do cukru i do alkoholu, wtedy ciasta i desery mają te cudowne, urocze ziarenka :)
OdpowiedzUsuńSuper! Bardzo przydatny przepis na esencję waniliową.
OdpowiedzUsuńZ serdecznymi pozdrowieniami,
E.
Też używam esencji waniliowej własnej roboty. :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wpisy o takich podstawach, bo o tym sie właśnie nie myśli. Ostatnio odkryłam przepis na samorosnącą mąkę, która jest tak popularna w amerykańskiech przepisach i na przyprawy do dyni. Wielkie dzięki :)
OdpowiedzUsuń