Ponieważ paprykowe szaleństwo zbliża się ku końcowi,
postanowiłam zrobić faszerowaną paprykę. Można ją podawać do obiadu lub jako
wieczorną przekąskę. Ja faszeruję papryki mięsem.
SKŁADNIKI
5 papryk;
0,30 dag mięsa od szynki;
6 sztuk pieczarek;
0,5 szkl. ugotowanego ryżu;
mała cebulka;
natka pietruszki;
sól;
pieprz;
ulubione zioła;
WYKONANIE
Mięso, cebulkę, pieczarki mielimy. Dodajemy posiekaną natkę i przyprawy.
Dokładnie mieszamy. Odcinamy czubek papryki, dokładnie czyścimy z pestek i myjemy.
Napełniamy farszem i przykrywamy „kapeluszem”. Pieczemy w piekarniku ok. 30
min., dobrze jest nakryć folia je aluminiową, albo zapiekać w naczyniu
żaroodpornym przykrytym.
Bardzo ładne zdjęcie:)
OdpowiedzUsuńmmmm dawno nie faszerowałam papryki, a teraz ku temu najlepsza okazja :) smakowite!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie na kurczaka tikka masala
www.alexandrascuisine.blogspot.com
Mmmm, jak smakowicie, też muszę kiedyś zrobić ;)
OdpowiedzUsuńu nas też faszeruje się mięsem, bardzo lubię takie papryki
OdpowiedzUsuńuwielbiam faszerowane papryki
OdpowiedzUsuńTak się zbieram i zbieram żeby takie zrobić :) smacznie wyglądają :))
OdpowiedzUsuńjej, właśnie sobie uświadomiłam, że nigdy nie robiłam faszerowanej papryki, a danie wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza z różnokolorowymi paprykami :)
OdpowiedzUsuń