Widziałam na blogach mnóstwo przepisów na chlebki bananowe.
Sama jeszcze nigdy go nie robiłam. Ponieważ miałam 2 bardzo dojrzałe banany,
postanowiłam spróbować. Wyszedł rewelacyjnie. Jest wilgotny a w smaku daje się wyczuć banany i
cynamon. Polecam go na długie wieczory. Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z
Kucharzenie z pasją.
SKŁADNIKI
2 dojrzałe banany;
1 łyżeczka sody;
0,5 szkl. jogurtu naturalnego;
1 jajko;
0,75 szkl. cukru brązowego (dałam biały);
0,25 szkl. oliwy;
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej;
0,5 szkl. maki pszennej zwykłej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta soli;
1 łyżeczka cynamonu;
1 łyżka kakao;
1 łyżka kakao;
rodzynki, orzechy, owoce goji, kawałki czekolady.
WYKONANIE
Musimy przygotować 3 naczynia. W pierwszym rozgniatamy banany widelcem
lub blenderem, dodajemy sodę i jogurt. Do drugiej miseczki wbijamy
jajko, wsypujemy cukier i dolewamy oliwę. W trzecim naczyniu znajdą się suche
składniki czyli mąki, proszek, sól, kakao i cynamon. Zawartość każdej miseczki
mieszamy. Składniki z 2 miski przelewamy do 1. A następnie wszystko wlewamy do
miski 3. Teraz wszystko razem miksujemy. Dosypujemy bakalie i czekoladę.
Pieczemy ok. godziny (ja piekłam ponad godzinę, bo miałam małą foremkę silikonową i ciasto było wysokie). Wy też musicie koniecznie spróbować!
Mam ślinotok ;D
OdpowiedzUsuńostatnio moda na te chlebki! :-) chyba i ja się dam namówić na przygotowanie czegoś takiego, choć zastanawiam się czy to nie za trudne jak na pierwszy raz? :-)
OdpowiedzUsuńDasz radę, nie ma tu nic trudnego. Tylko dużo zmywania.
UsuńMusi być pycha! Wczoraj piekłam bananowy z kawałkami czekolady:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chlebki/ciasta bananowe - są cudownie wilgotne
OdpowiedzUsuńNigdy nie piekłam bananowego chlebka, a mam w lodówce 2 banany, więc chyba nic nie szkodzi na przeszkodzie, żebym w końcu to zrobiła :)
OdpowiedzUsuńwyobrażam sobie ten cudowny zapach :)
OdpowiedzUsuń