Ponieważ pora na jabłka trwa, a ja uwielbiam różnego rodzaju
jabłeczniki i szarlotki, postanowiłam upiec jabłecznik z mąką krupczatką.
Ciasto to jest bardzo delikatne i kruche. Dodatek kurkumy uczynił je bardzo
żółciutkim. Przepis ten pochodzi z blogu, którego adres gdzieś mi się
zawieruszył. Obiecuję, że gdy do odnajdę, uzupełnię o niego wpis. Polecam Wam
placuszek.
SKŁADNIKI
1,5 szkl. mąki pszennej;
1,5 szkl. mąki krupczatki;
6 żółtek;
1 margaryna;
1 łyżka smalcu;
0,5 szkl. cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
szczypta kurkumy;
jabłka;
PIANA
białka od ciasta;
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
0,5 szkl. cukru;
WYKONANIE
Wszystkie składniki (oprócz jabłek) wykładamy na stolnicę i
siekamy nożem. Potem wszystko dokładnie ale szybko zagniatamy. Ciasto wkładamy
do woreczka foliowego i wstawiamy do lodówki na 2 do 3 godzin. W tym czasie
obieramy jabłka i lekko je przesmażamy (ja dodałam do nich galaretkę
cytrynową). Cukru nie dodawałam, ponieważ lubię, gdy jabłuszka są kwaskowe.
Ciasto dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozkładamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia (albo do formy silikonowej, jeśli ktoś takową
posiada). Na ciasto wykładamy jabłka. W pierwotnym przepisie nie było piany z
białek. Ja ubiłam białka, dodałam 0,5 szklanki cukru i 2 łyżki mąki
ziemniaczanej. Pianę wykładamy na jabłka. Na wierzch rozwałkowujemy druga część
ciasta i układamy na białkach. Pieczemy ok. 1 godz. Po ostygnięciu ciasto
możemy posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.
Zjadłbym! :-)
OdpowiedzUsuńKrupczatka .. bardzo niedoceniona mąka:)
OdpowiedzUsuńkażdy lubi jabłeczniki :)
OdpowiedzUsuńciasto numer jeden!
OdpowiedzUsuńJa wole pierniki i makowce, ale ten również wygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda! Pyszności
OdpowiedzUsuńJabłeczniki moje ulubione :)) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńciasta z dodatkiem krupczatki są rewelacyjne, takie kruchutkie
OdpowiedzUsuńTwój jabłecznik wygląda bosko!!!
popieram
OdpowiedzUsuń