Dzisiaj z okazji święta Mam proponuję Wam ciasto lekkie,
puszyste, delikatne o cytrynowym smaku. Myślę, że będzie
smakowało wszystkim mamom, które serdecznie pozdrawiam. Ciasto nie jest
pracochłonne, a ciekawie wygląda i smakuje.
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
5 jajek;
szklanka cukru;
szklanka maki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 budyń śmietankowy.
Na masę cytrynową:
2 budynie śmietankowe;
1 galaretka cytrynowa;
1 cytryna;
25 dag masła lub margaryny.
Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 36%;
1 galaretka cytrynowa.
Na poncz:
0,5 l przegotowanej wody;
sok z 1 cytryny;
2 łyżki cukru;
ewentualnie wódka;
herbatniki;
polewa czekoladowa lub lukier na wierzch.
WYKONANIE
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu (możemy go upiec dzień
lub dwa wcześniej).
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy
porcjami cukier. Następnie dolewamy żółtka i dalej miksujemy. Mąkę z proszkiem
przesiewamy. Obroty miksera zmniejszamy do najmniejszych i powoli dodajemy mąkę
oraz budyń. Gdy składniki się połączą, ciasto przelewamy do formy (33x25cm).
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do ostudzenia.
Teraz możemy zabrać się za robienie masy cytrynowej.
Gotujemy budynie na 0,5 litra wody. Do gorącego budyniu dodajemy suchą
galaretkę. Energicznie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Do masy dodajemy
sok z całej cytryny - mieszamy. Gdy
masa wystygnie, miksujemy ją z masłem lub margaryną. Wykładamy na nasączony
biszkopt (wszystkie składniki na poncz rozpuszczamy w wodzie).
Teraz pora na piankę śmietanową. Galaretkę rozpuszczamy w
0,5 szklance wody. Zostawiamy, aby przestygła, ale nie stężała. Śmietanę
ubijamy i łączymy z galaretką. Wykładamy na masę cytrynową. Na wierzchu
układamy herbatniki nasączone ponczem. Ciasto możemy polać polewą czekoladową
lub polukrować. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
Mmm, pychotka ;) Już od dawna chodzi za mną ciacho cytrynowe, muszę zrobić !
OdpowiedzUsuńpiękny ;)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam nic cytrynowego, a to jeden z moich ulubionych smaków w słodkościach! To ciasto musi być przepyszne:)
OdpowiedzUsuńale boskie ciacho! wspaniałe są Twoje ciasta Ania :) i piękne zdjęcie
OdpowiedzUsuńWitaj. To jest majstersztyk. Pięknie podałaś ten cytrynowiec wszystkim mamom. W ich imieniu pięknie dziękuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda extra :)) Nie robiłam jeszcze cytrynowca, ale muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym..:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wyszedł, ja to nie mam takich zdolności :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho:) i jakie wysokie!:) lubię cytrynowe smaki:)
OdpowiedzUsuńJakie proste, na pewno pyszne:)
OdpowiedzUsuńCiacho wygląda absolutnie fenomenalnie!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie, :)
OdpowiedzUsuńKacha
Wygląda na zdecydowanie pracochłonne, bardzo efektowne. Idealne na święto Mam :)
OdpowiedzUsuńSzukałam właśnie czegoś fajnego z kremem :) super
OdpowiedzUsuńwygląda palce lizać! bardzo lubię cytrynowe smaki w wypiekach, szczególnie wiosną i latem
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, że nie sposób trzymać linię... Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o masę cytrynową to mieszamy dwa budynie w 0,5l wody czy na każdy budyń po 0,5l wody ?? Strasznie nabrałam apetytu na te ciasto, chyba niedługo zrobię :)
OdpowiedzUsuń