niedziela, 26 maja 2013

CYTRYNOWIEC

Dzisiaj z okazji święta Mam proponuję Wam ciasto lekkie, puszyste, delikatne o cytrynowym smaku. Myślę, że będzie smakowało wszystkim mamom, które serdecznie pozdrawiam. Ciasto nie jest pracochłonne, a ciekawie wygląda i smakuje.


SKŁADNIKI
Na biszkopt:
5 jajek;
szklanka cukru;
szklanka maki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 budyń śmietankowy.

Na masę cytrynową:
2 budynie śmietankowe;
1 galaretka cytrynowa;
1 cytryna;
25 dag masła lub margaryny.

Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 36%;
1 galaretka cytrynowa.

Na poncz:
0,5 l przegotowanej wody;
sok z 1 cytryny;
2 łyżki cukru;
ewentualnie wódka;
herbatniki;
polewa czekoladowa lub lukier na wierzch.

WYKONANIE
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu (możemy go upiec dzień lub dwa wcześniej).
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy porcjami cukier. Następnie dolewamy żółtka i dalej miksujemy. Mąkę z proszkiem przesiewamy. Obroty miksera zmniejszamy do najmniejszych i powoli dodajemy mąkę oraz budyń. Gdy składniki się połączą, ciasto przelewamy do formy (33x25cm). Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do ostudzenia.
Teraz możemy zabrać się za robienie masy cytrynowej. Gotujemy budynie na 0,5 litra wody. Do gorącego budyniu dodajemy suchą galaretkę. Energicznie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Do masy dodajemy sok z całej cytryny - mieszamy. Gdy masa wystygnie, miksujemy ją z masłem lub margaryną. Wykładamy na nasączony biszkopt (wszystkie składniki na poncz rozpuszczamy w wodzie).
Teraz pora na piankę śmietanową. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szklance wody. Zostawiamy, aby przestygła, ale nie stężała. Śmietanę ubijamy i łączymy z galaretką. Wykładamy na masę cytrynową. Na wierzchu układamy herbatniki nasączone ponczem. Ciasto możemy polać polewą czekoladową lub polukrować. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.

18 komentarzy:

  1. Mmm, pychotka ;) Już od dawna chodzi za mną ciacho cytrynowe, muszę zrobić !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno nie jadłam nic cytrynowego, a to jeden z moich ulubionych smaków w słodkościach! To ciasto musi być przepyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale boskie ciacho! wspaniałe są Twoje ciasta Ania :) i piękne zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj. To jest majstersztyk. Pięknie podałaś ten cytrynowiec wszystkim mamom. W ich imieniu pięknie dziękuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda extra :)) Nie robiłam jeszcze cytrynowca, ale muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale pyszności:) wygląda wyśmienicie:) tylko skosztować:) mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pysznie wyszedł, ja to nie mam takich zdolności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszne ciacho:) i jakie wysokie!:) lubię cytrynowe smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciacho wygląda absolutnie fenomenalnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. wygląda bardzo smacznie, :)
    Kacha

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda na zdecydowanie pracochłonne, bardzo efektowne. Idealne na święto Mam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Szukałam właśnie czegoś fajnego z kremem :) super

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda palce lizać! bardzo lubię cytrynowe smaki w wypiekach, szczególnie wiosną i latem

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda przepysznie, że nie sposób trzymać linię... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeśli chodzi o masę cytrynową to mieszamy dwa budynie w 0,5l wody czy na każdy budyń po 0,5l wody ?? Strasznie nabrałam apetytu na te ciasto, chyba niedługo zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+