Szkoda było mi wyrzucić banany, które tak naprawdę były już
dawno na emeryturze. Nikt by już ich nie zjadł, a w cieście smakują
wyśmienicie. Do tego ciasta możemy użyć przeróżnych bakali czy pestek. Mogę śmiało powiedzieć, że moje należy do tych
zdrowszych. Ponieważ użyłam oleju z pestek winogron, len mielony odtłuszczony,
pestki dyni i pestki słonecznika.
SKŁADNIKI
3 banany bardzo dojrzałe;
1/3 szklanki oleju z pestek winogron Oleofarm;
3 łyżki cukru;
2 jajka;
1 łyżeczka sody;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1,5 szklanki mąki pszennej;
2 łyżki lnu mielonego odtłuszczonego Oleofarm;
szczypta soli;
1 łyżka pestek dyni Oleofarm;
1 łyżka pestek dyni cynamonowych Oleofarm;
1 łyżka orzechów;
1 łyżka rodzynek.
WYKONANIE
Za pomocą miksera łączymy olej z jajkami. W drugiej miseczce
łączymy mąkę, cukier, proszek, sodę i sól. Zawartość obu naczyń łączymy ze
sobą. Dodajemy rozgniecione widelcem banany. Wszystko dokładnie mieszamy. Na
końcu dodajemy bakalie i pestki. Pieczemy w keksówce o wymiarach 30 x 12 cm w temperaturze
160 stopni przez około 50 minut.
*Oleofarm polska firma, która istnieje od 10 lat. Firma
zdobyła wiele nagród i certyfikatów. Produkują suplementy diety w proszku i
kapsułkach, soki otrzymywane z wyciskanych owoców oraz szeroką gamę smakową
olejów. Na szczególną uwagę zasługuje olej budwingowy lniany tłoczony na zimno.
Charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczów wielonienasyconych oraz kwasów
tłuszczowych omega-3. Zachęcam także do spróbowania oleju z orzechów włoskich.
Ma niepowtarzalny smak i aromat.
uwielbiam to ciacho!:) pyszne i świetnie sprawdzi się na kolację, podwieczorek czy słodkie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńAle pyszne ;) Już się zabieram chyba z miesiąc za ciasto bananowe i nie mogę, ale chyba muszę, bo się cała oślinię ;)
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł na takie "pozostawione" banany. Z pewnością przy najbliższej okazji tak zrobię (i się pochwalę :)) Ciasto wygląda bardzo smacznie, trochę jak chlebek deserowy, trochę jak ciasto. Akurat na "przegryzkę". Krys
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tym słonecznikiem i pestkami dyni :)) Wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńmega zdrowe i pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście zdrowe i na pewno pyszne. Chętnie porwałabym kawałek takiego bananowca :-)
OdpowiedzUsuńCiasto takie piekłam , ale coś mi troche nie wyszło. Aniu skorzystam z Twojego przepisu, może będzie lepsze:) a smak oleju z orzechów znam, pycha:)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci produktów tej firmy, bo są pierwsza klasa ! A ciasto rewelacja :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam bananowe! a w tej wersji jest dodatkowo zdrowo nadziane, super
OdpowiedzUsuńUpiekłam to bananowe ciasto. Ale nie mogąc się doczekać kiedy banany już będą zbyt dojrzałe, specjalnie je przechowałam. Okazało się, że ciasto jest fantastyczne. Dzięki za pomysł i za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKrysiu cieszę się bardzo, że moje ciasto smakowało :)
Usuń