czwartek, 9 maja 2013

PLACEK AMERYKAŃSKI

Dlaczego akurat taka nazwa, nie wiem. Występuje jeszcze pod nazwą: ciasto wiewióra. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, chyba z 15 lat temu. Ciasto to robi się szybko, zawsze się udaje a w zależności jakich użyjemy dodatków, za każdym razem będzie smakować inaczej.


SKŁADNIKI
3 jaja;
2,5 szklanki mąki pszennej;
1 szklanka cukru;
¾ szklanki oleju;
1 łyżeczka cynamonu;
1 łyżeczka przyprawy do pierników;
1 łyżeczka kakao;
1 łyżeczka sody;
2 jabłka;
szklanka bakalii: orzechy, rodzynki, żurawina suszona, wiśnia suszona, śliwka suszona, morela.

WYKONANIE
Jajka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dolewamy olej i chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z sypkimi produktami. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę - dodajemy z bakaliami do ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Mnie moje placki najlepiej smakują z czekoladowa polewą :)

Ps. Pamiętacie o żuciu gumy Orbit po każdym posiłku. Zwłaszcza po tak smacznym i słodkim, jak ciasto wiewióra.

12 komentarzy:

  1. jak robiłam swoje jesienne ciacho swego czasu to właśnie dowiedziałam się o tych nazwach:) Twoje ciacho wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię to ciasto i je uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja znam je jako wiewiórkę, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wiewióra, nie przejdę obojętnie, tym bardziej, że widzę, jak jego wykonanie jest proste ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie się prezentuje,
    no i do tego z tą polewa czekoladową smakuje zapewne przednie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Anula. Z zainteresowaniem obejrzałam Twojego bloga. Moją uwagę zwróciła nazwa. Piękna, pachnąca. Tak tutaj przyjemnie, miło, słodko i kolorowo. Myślę, że będę gościć u Ciebie częściej. Z prawdziwą przyjemnością dołączyłam do grona członków Twojego bloga i wpisuję na listę ciekawych blogów u mnie. Zapraszam do siebie na małe co nieco. Pozdrawiam seredznie, Krys

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo,że mój blog podoba się Tobie:) Zapraszam, rozgość się i poczuj jak u siebie.

      Usuń
  7. Suuuper. ; )
    Bardzo mi się podoba ciasto! - Blog na prawdę świetny.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ciacho :)) Zapowiada się pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jedno z najszybszych i najpyszniejszych ciast na świecie:) Ja najczęściej robię je jesienią:)

    OdpowiedzUsuń
  10. to jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się robić:) smaczny klasyk!
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu


    OdpowiedzUsuń
  11. na bogato nadziane bakaliami - mega smakowite!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+