Dlaczego akurat taka nazwa, nie wiem. Występuje jeszcze pod
nazwą: ciasto wiewióra. Przepis dostałam od koleżanki z pracy, chyba z 15 lat
temu. Ciasto to robi się szybko, zawsze się udaje a w zależności jakich użyjemy
dodatków, za każdym razem będzie smakować inaczej.
SKŁADNIKI
3 jaja;
2,5 szklanki mąki pszennej;
1 szklanka cukru;
¾ szklanki oleju;
1 łyżeczka cynamonu;
1 łyżeczka przyprawy do pierników;
1 łyżeczka kakao;
1 łyżeczka sody;
2 jabłka;
szklanka bakalii: orzechy, rodzynki, żurawina suszona,
wiśnia suszona, śliwka suszona, morela.
WYKONANIE
Jajka ucieramy z cukrem na puch. Następnie dolewamy olej i
chwilę miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę z sypkimi produktami. Wszystko
dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy w grubszą kostkę - dodajemy z
bakaliami do ciasta. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 160 stopni. Mnie
moje placki najlepiej smakują z czekoladowa polewą :)
Ps. Pamiętacie o żuciu gumy Orbit po każdym posiłku. Zwłaszcza po tak smacznym
i słodkim, jak ciasto wiewióra.
jak robiłam swoje jesienne ciacho swego czasu to właśnie dowiedziałam się o tych nazwach:) Twoje ciacho wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńTeż robię to ciasto i je uwielbiam! :)
OdpowiedzUsuńja znam je jako wiewiórkę, pycha :)
OdpowiedzUsuńCiasto wiewióra, nie przejdę obojętnie, tym bardziej, że widzę, jak jego wykonanie jest proste ;)
OdpowiedzUsuńpysznie się prezentuje,
OdpowiedzUsuńno i do tego z tą polewa czekoladową smakuje zapewne przednie :)
Witaj Anula. Z zainteresowaniem obejrzałam Twojego bloga. Moją uwagę zwróciła nazwa. Piękna, pachnąca. Tak tutaj przyjemnie, miło, słodko i kolorowo. Myślę, że będę gościć u Ciebie częściej. Z prawdziwą przyjemnością dołączyłam do grona członków Twojego bloga i wpisuję na listę ciekawych blogów u mnie. Zapraszam do siebie na małe co nieco. Pozdrawiam seredznie, Krys
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo,że mój blog podoba się Tobie:) Zapraszam, rozgość się i poczuj jak u siebie.
UsuńSuuuper. ; )
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba ciasto! - Blog na prawdę świetny.
Super ciacho :)) Zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńJedno z najszybszych i najpyszniejszych ciast na świecie:) Ja najczęściej robię je jesienią:)
OdpowiedzUsuńto jedno z pierwszych ciast, które nauczyłam się robić:) smaczny klasyk!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
na bogato nadziane bakaliami - mega smakowite!
OdpowiedzUsuń