Na blogach królują teraz ciasta z rabarbarem, więc i ja
postanowiłam takowe zrobić. Pamiętam lata młodzieńcze, kiedy to wcinało się
surowy rabarbar moczony w cukrze. Buzia wykrzywiała się od kwaśnego smaku, ale
co tam, wcinało się aż uszy się trzęsły :). Moje ciasto
rabarbarowe wyszło wilgotne i nie za słodkie. Na pewno na tej propozycji nie
skończę przygody z rabarbarem. W tym roku upichcę coś jeszcze.
SKŁADANKI
2 szklanki mąki;
0,5 paczki margaryny;
3 jajka;
1 szklanka cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
mały serek Danio waniliowy lub 1/3 szklanki mleka;
szczypta soli;
4-5 gałązek rabarbaru;
cukier wanilinowy.
WYKONANIE
Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą
masę. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Mąkę z
proszkiem przesiewamy i dodajemy porcjami na przemian ze serkiem. Chwilę
jeszcze miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy
do ciasta i delikatnie mieszamy. Przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm. Na
wierzch układamy obrany i pokrojony rabarbar. Pieczemy około 50 minut w
temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu wierzch możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ale mi smaka narobiłaś ;) Uwielbiam takie ciacha, muszę koniecznie zrobić !
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio ucierane ciasto z rabarbarem jest na topie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto! Z serkiem waniliowym nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńUcierane z rabarbarem to świetny pomysł! :) Aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :))
OdpowiedzUsuńu mnie dzisiaj również był wypiek ciasta z rabarbarem, będzie na pewno powtórka więc zamieszczę i swoje zdjęcia, ciasta ucierane bardzoo bardzooo lubię, choć zawsze mam stresa, żeby mi się masa nie zważyła :)))))))))))) pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńOch, jak dobrze, że przedstawiasz to ciasto. Po co mam szukać gdzieś. Chętnie upiekę, bo kusi i chyba nie jest pracochłonne. Krys
OdpowiedzUsuńJakie smaczne i akurat rzeczywiście na czasie:)
OdpowiedzUsuńpycha!:) również uwielbiam ten kwaśny smak:) przepraszam że dopiero do Ciebie zaglądam ale różnie mam z czasem teraz:(
OdpowiedzUsuńciasta z owocami to moje ulubione
OdpowiedzUsuń